AcasăNewsVine primavara! Kim renunta la rachete

Vine primavara! Kim renunta la rachete

Vizita lui Kim Jong-un la Beijing este o lovitura a diplomatiei chineze, inaintea intalnirii ”omului racheta” cu presedintele Statelor Unite.

Kim Jong-un s-a pronuntat pentru ”denuclearizarea” peninsulei coreene si a confirmat perspectiva unui summit cu presedintele american Donald Trump, in timpul unei istorice (si tinuta la secret) vizite neoficiale  in China.

Vizita lui Kim Jong un la Beijing este o lovitura a diplomatiei chineze inaintea intalnirii omului racheta cu presedintele Statelor Unite

Abia dupa o zi si jumatate de incertidutine, agentia de presa oficiala China Noua a confirmat, ieri, vizita la Beijing a liderului de la Phenian, prima sa de acest fel in strainatate, unde s-a intalnit cu presedintele chinez Xi Jinping. Vizita s-a derulat de duminica pana miercuri. ”Nu a existat nici o indoiala ca prima mea vizita in strainatate trebuia sa fie la Beijing, era datoria mea solemna”, a declarat Kim, citat de agentia nord coreeana KCNA. Kim Jong-un s-a declarat gata sa-l intalneasca pe omologu sau american, dupa luni de amenintari si insulte reciproce, pe fondu programului nuclear nord-coreean. Acest summit a fost anuntat de surse sud-coreene si americane, dar nu a fost inca confirmat de Coreea de Nord. Potrivit sudului, summit-ul ar putea avea loc la sfarsitul lunii mai, dar nici locul, nici data exacta a intalnirii nu au fost anuntate inca. Coreea de Nord „este gata sa aiba un dialog cu Statele Unite si sa organizeze un summit intre cele doua tari”, a informat si China Noua, citandu-l pe Kim. Liderul de la Phenian, care a ordonat in ultimii ani o serie de teste nucleare si tiruri de rachete balistice susceptibile sa atinga teritoriul SUA, a mai declarat: „Pozitia noastra constanta este de a ne angaja sa denuclearizam peninsula coreeana, in conformitate cu dorintele fostului presedinte Kim Il Sung si fostul secretar general Kim Jong Il”. In cadrul unui banchet organizat in cinstea sa la Palatul Poporului, imensa cladire de langa piata Tiananmen, Kim Jong-una declarat: „Am avut discutii fructuoase cu (presedintele) Xi Jinping cu privire la dezvoltarea relatiilor bilaterale, , mentinerea pacii si a stabilitatii pe peninsula coreeana”. „Aceasta este o alegere strategica si singura alegere buna facuta de ambele tari pe baza istoriei si a realitatii”, a declarat Xi Jinping. Vizita lui Kim constituie un retur in prim plan al diplomatiei chineze care putea fi marginalizata de anuntul unui summit Kim-Trump. Relatile China-Coreea de Nord au fost tensionate in ultimii ani din cauza sustinerii de catre Beijing a sanctiunilor economice ale ONU impotriva Phenianului pentru ingradirea programelor nucleare si balistice. Inainte de intalnirea cu Trump, Kim Jong-un ar trebui sa se intalneasca cu presedinele sud-coreean, Moon Jae-in, la finele lunii aprilie, in zona demilitarizata care separa cele doua Corei.

author avatar
Tudor Borcea
124 afisari

1 COMENTARIU

  1. Un LUCRU bun. KIM risca sa devina un lider bun. Faptul ca intelege puterea distructiva a a atomulu, asta il divinizeaza. Pt ca binele lucra in genom divin. Ai recomand filme si lecturi despre, cataclismul de la Fukushina, Explozia de la Cernobal, explozia de la Nagasaki, explozia submarinului nuclear Kursk, explozia de la Hirosima. Dupa o sa militeze impotriva a tot ce inseamna nuclear…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger