AcasăNewsViktor Ianukovici a anuntat alegeri prezidentiale anticipate in Ucraina!

Viktor Ianukovici a anuntat alegeri prezidentiale anticipate in Ucraina!

Presedintele ucrainean, Viktor Yanukovici, a anuntat, vineri, ca initiaza pregatirile pentru alegerile prezidentiale anticipate si revenirea la Constitutia din 2004, se arata intr-un comunicat al presedintiei, informeaza BBC.

Dupa negocieri cu liderii opozitiei, care au durat intreaga noapte, presedintele Ucrainei a cedat in ce priveste alegerile prezidentiale anticipate, revendicare a opozitiei pe care a respins-o constant in ultimele luni. De asemenea, Viktor Ianukovici a acceptat o reforma constitutionala si formarea unui guvern de uniune nationala, se arata intr-un comunicat emis de presedintie.

Reforma constitutionala presupune reducerea prerogativelor presedintelui si acordarea de puteri sporite parlamentului. “Lansez, de asemenea, procesul de revenire la Constituția din 2004′, care reduce prerogativele prezidentiale in favoarea guvernului si parlamentului, precum si formarea unui ‘guvern de uniune nationala’”, se mai spune in comunicat.

Intre timp, bilantul victimelor confruntarilor care au reizbucnit marti intre manifestantii opozitiei si fortele de ordine a crescut la 80 de morti, intre care 13 politisti, potrivit datelor oficiale, prezentate, vineri la pranz, de ministrul de interne Vitali Zaharcenko.

Ianukovici a mai precizat ca va anunta care vor fi pasii urmatori de restabilire a calmului in randul oamenilor si de a evita posibile conflicte si victime omenesti.

„Ca presedinte al Ucrainei astazi imi fac datoria fata de popor, pentru Ucraina, si in fata lui Dumnezeu, in incercarea de a salva vietile oamenilor din tara noastra si de a le readuce pacea in case”, se arata in declaratia presedintelui ucrainean.

Totusi, prezidentialele anticipate vor fi organizate abia in decembrie 2014, potrivit informatiilor oferite de presedintele grupului parlamentar al partidului prezidential. Astfel, decizia lui Ianukovici este posibil sa nu linisteasca spiritele, dat fiind ca termenul initial al prezidentialelor ar fi fost martie 2015.

Foto: cugetliber.ro

author avatar
Alina Costache
205 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger