AcasăNewsVictoria lui Trump, vazuta prin ochii comunitatii internationale

Victoria lui Trump, vazuta prin ochii comunitatii internationale

In asteptarea discursului lui Hillary Clinton, democrata care a pierdut alegerile in fata candidatului republica Donald Trump, dar si al unui mesaj venit din directia actualului lider de la Casa Alba, Barack Obama, care nu mai e niciun secret pentru nimeni ca a sustinut-o pe fosta senatoare in cursa electorala recent incheiata, reprezentantii comunitatii internationale- fie lideri de stat, ai unor formatiuni politice ori ai forurilor europene- au reactionat la rezultatul votului din Statele Unite.

UPDATE: Si liderul de la Paris a facut referire la rezultatul alegerilor din Statele Unite. „A fost ales presedinte al Statelor Unite. Il felicit, cum e firesc sa se intample in cazul a doi sefi de state democratice”, si-a inceput Hollande precizarile, adaugand ca aceste alegeri pornesc o perioade de „incertitudine”. „SUA constituie un partener de prim-plan pentru Franta. In joc sunt pacea, lupta contra terorismului, (…) relatiile economice (…). Pe aceste subiecte as incepe fara intarziere o discutie cu noua administratie americana (…) dar as face-o cu vigilenta”, a continuat Francois Hollande.

Respectand ierarhiile, va anuntand in primul rand faptul ca liderul de la Kremlin i-a adresat deja o telegrama lui Donald Trump, in care a trecut, pe langa felicitari pentru castigarea cursei electorale, si speranta sa ca se va reusi- la nivel de presedinti- o imbunatatire a relatiilor SUA-Rusia. Concret, Putin s-a aratat increzator ca se va reusi „construirea unui dialog constructib intre Moscova si Washington, care se bazeaza pe principii de egalitate, respect reciproc (…)”, din cate titreaza Ria Novosti.

Insa printre primele reactii aparute in spatiul public, inca de dupa anuntarea primelor estimari in privinta rezultatelor scrutinului pentru Casa Alba, a fost cea a fondatoarei formatiunii de extrema dreapta Frontul National, Jean- Marie Le Pen. Care s-a aratat extrem de incantata de faptul ca Donald Trump a fost ales in fruntea Statelor Unite. „Felicitari noului presedinte al Statelor Unite, Donald Trump, si poporului american liber!”, suna mesajul categoric urcat pe Twitter-ul omului politic.

Mult mai ponderata in discurs s-a aratat sefa Diplomatiei europene, Federica Mogherini. Care, tot prin intermediul aceleiasi retele de socializare a tinut sa sublinieze ca „relatiile UE-SUA sunt mai profunde decat orice schimbare la nivel politic. Vom continua sa lucram impreuna, redescoperind puterea Europei”, a transmis inaltul reprezentant al Uniunii Europene, in materie de Afaceri Externe și Politică de Securitate.

La randul sau, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a vorbit in mesajul sau de dupa aflarea rezultatelor alegerilor de pe taram american despre faptul ca „electoratul american a vorbit. Victoria lui Donald Trump este clara si trebuie respectat. Il felicit si pe el si Partidul Republican pentru victorie”. Mia mult, in chip de posibila explicatie pentru turnura luata de alegerile de dincolo de Ocean, Schulz a transmis, prin intermediul Facebook, faptul ca „Domnul Trump a reusit sa devina portdrapelul angoaselor si al temerilor a milioane de americani” si ca „acele preocupari trebuie tratate acum cu politici si propuneri credibile”.

170 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger