AcasăNewsVICTOR PONTA, premierul desemnat de presedintele Basescu- LIVE TEXT

VICTOR PONTA, premierul desemnat de presedintele Basescu- LIVE TEXT

VICTOR PONTA  a fost desemnat de Traian Basescu in functia de premier. Anuntul a fost facut de seful statului, vineri seara, la Palatul Cotroceni, dupa consultarile avute pe aceasta tema cu partidele parlamentare.

Victor Ponta, premierul desemnat de Basescu

Inainte de a anunta numele premierului desemnat, presedintele Basescu a facut un rezumat al consultarilor din aceasta dupa-amiaza, de la Cotroceni. „Minoritatile au spus ca vor ramane consecvente abordarii dintotdeauna- vor sustine orice prim-ministru desemnat, UNPR nu a avut o propunere pentru functia de prim-ministru. UDMR-ul nu a avut o optiune pentru desemnarea unui prim-ministru, PDL nu a avut o optiune pentru premier, PSD-ul este singurul partid pentru desemnarea unui prim-ministru, sustinuta de PNL si PC. Un singur nume a fost pronuntat in timpul consultarilor si acesta este Victor Ponta. Drept pentru care l-am invitat pe domnul Ponta la Cotroceni, am semnat decretul si ii incredintez misiunea de a forma noul Cabinet”, a spus Basescu.

„Astazi nu s-a intamplat nimic dramatic pentru Romania, a fost doar un proces democratic, desfasurat in Parlament care a probat ca Guvernul Ungureanu nu mai avea majoritate parlamentara. Ca atare, conform acelorasi principii democratice, optiunea catre Victor Ponta a fost cu atat mai legitima„, a mai declarat seful statului.

„Misiunea FMI ramane la nivel tehnic si-si continua activitatea, urmand ca dupa validarea Guvernului sa se faca si discutiile pe continutul scrisorii, dare se desfasoara in continuare misiunea de evaluare a stadiului indeplinirii acordului cu Fondul si Banca Mondiala. In momentul de fata nu este un motiv de panica pe piete. Romania are rezerve la Ministerul de Finante, consistenta, cu care poate face fata oricaror evenimente”, a continuat seful statului.

Antonescu: Ponta, propus ca premier din partea USL, la consultarile de la Cotroceni

La iesirea de la consultarile de la Cotroceni, liderul PNL Crin Antonescu a declarat ca USL i-a prezentat presedintelui Traian Basescu propunerea ca Victor Ponta sa fie desemnat premier, iar seful statului a luat act de aceasta. „Grupurile parlamentare ale USL, respectiv PSD, PNL si PC considera ca in situatia politica survenita dupa caderea prin motiune de cenzura a Guvernului Ungureanu, practic, nu mai avem o majoritate parlamentara, asa cum era pana acum asazata, iar cel mai mare grup politic capabil sa constituie o majoritate si sa sustina un guvern este grupul nostru”, a spus Antonescu.

Ponta declara, dupa adoptarea de catre Parlament a motiunii de cenzura impotriva Cabinetului Ungureanu, ca „USL e dispusa sa-si asume responsabilitatea Guvernului pana la alegeri”. De asemenea, Ponta spunea ca el va fi propunerea USL pentru a conduce acest Guvern.

Totodata, cu doar cateva ore inainte, liderul PSD afirma, in discursul sau din plen, ca e gata sa-si asume rolul de premier. „Vreau sa spun ca alaturi de USL sunt gata sa-mi asum raspunderea conducerii tarii, sunt gata, alaturi de colegii mei din USL sa nu facem calcule electorale atata timp cat sase luni de scurtare a suferintei oamenilor sunt mai importante ca orice calcul electoral”, spunea Victor Ponta.

Motiunea de cenzura “Opriti Guvernul santajabil. Asa nu, niciodata!”, depusa de USL impotriva Guvernului Ungureanu a trecut de Parlament. Executivul condus de Mihai Razvan Ungureanu a fost demis, vineri, la doar 78 de zile de la investire. Motiunea de cenzura a fost adoptata cu 235 de voturi “pentru”.

author avatar
Cristina Stefan
229 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger