AcasăNewsVictor Ponta a prezentat planul de repornire a Oltchim

Victor Ponta a prezentat planul de repornire a Oltchim

Victor Ponta a facut public noul plan de administrare a Oltchim, precizand ca repornirea combinatului ar putea avea loc cu bani de la stat ori creditori.

(foto: realitatea.net)

Dat fiind faptul ca privatizarea Oltchim a reprezentat un esec, primul ministru Victor Ponta a prezentat noul plan de administrare a combinatului de la Ramnicu Valcea, anuntand ca se urmareste repornirea acestuia fie cu bani de la creditori, fie de stat, prin intermediul Ministerului Economiei.

„Planul include ca ministrul Finantelor si ministrul Economiei sa aiba o discutie foarte clara cu marii creditori. Dincolo de AVAS, e vorba de Electrica, de cele trei banci care au expunerea pe Oltchim – BCR, CEC, BT – si de asemenea cei care mai au credite si expuneri mari pe Oltchim”, a declarat Victor Ponta, citat de b1.ro, adaugand ca repornirea se va face „cu bani de la cei care au (creditorii principali), cei care au deja comenzi. Se poate da un ajutor de salvgardare pe maxim sase luni cu notificare UE si cu dobanda”.

Conform acestuia, desi initial se planificase ca Oltchim sa fie administrat printr-un management special, planurile au fost schimbate deoarece Executivul anterior s-a obligat sa privatizeze combinatul Oltchim pana in luna aprilie.

„In memorandumul din martie 2012, asumat de presedintele tarii, s-a spus ca in aprilie se scoate la privatizare Oltchimul. Nerespectandu-se aceasta prevedere, a trecut ca obligatie prioritara pe urmatorul board. Obligatia Guvernului actual era sa arate ca exista vointa politica de a scoate la privatiza. Ca nu exista dorinta de pastrare a Oltchimului ca o unitate protejata de stat, din motive electorale”, a explicat Victor Ponta.

Primul ministru al Romaniei a prezentat si planul pentru o urmatoarea incercare de privatizare, anuntand ca se va incerca „nu o privatizare deschisa, ci una intr-o procedura de negociere cu un investitor strategic care sa-si asume nu doar cumpararea actiunilor ci toata strategia referitoare la datoriile combinatului”.

Premierul l-a numit si pe artizanul actualului plan de management pentru Oltchim, anuntand ca acesta este Florin Georgescu, ministrul de Finante.

„Principala parte a planului apartine ministrului de Finante, ministrul Georgescu. Dar impreuna cu domnul Chitoiu. Daca va iesi rau, voi fi eu de vina. Daca va iesi bine va fi meritul domnilor Georgescu si Chitoiu”, a mai explicat Victor Ponta.

author avatar
Ionut Zgimbau
163 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger