AcasăNewsVictor Orban face summit anti-migratie

Victor Orban face summit anti-migratie

Premierul conservator austriac, Sebastian Kurz, a fost invitatul de onoare al omologului sau maghiar, Viktor Orban, la un summit al tarilor Europei centrale favorabile unei linii dure in chestiunea migratorie, inaintea intalnirii de duminica a reprezentantilor UE tot pe tema dosarului migratiei.

Kurz, care a format anul trecut un guvern cu extrema dreapta, este invitat exceptional al grupului Visegrad (Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia) la care Austria nu apartine dar care,ca Viena, este partizanul unei politici fara concesii privind chestiunea migratiei.  Reuniunea ”se va focaliza pe protectia frontierelor exterioare, in special pe consolidarea agentiei europene Frontex si pe masurile ce trebuiesc luate contra imigratiei ilegale via Albania”, a precizat cancelaria Austriei.

Viktor Orban si Sebastian Kurz isi reafirma pozitia pe aici nu se trece

Organizat la Budapesta, inaintea presedintiei UE prin rotatie pe care Austria o va prelua din 1 iulie, acest summit are conotatie speciala, la trei zile dupa un mini-summit european pe tema migratorie, anuntat de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Ilustrata de recentul incident al navei Aquarius (refuzata in porturile italiene cu 630 de migranti la bord), necesitatea gasirii unui raspuns comun la problema migratorie se afla in fruntea agendei europene.

Kurz

Reuniunea de la Budapesta va permite grupului Visegrad si Austriei sa-si sublinieze punctele de vedere in acest dosar. Orban este unul din cei mai intransigenti lideri europeni in chestiunea migratorie. Budapesta, opusa, ca si vecinii din grupul Visegrad, cotelor obligatorii de relocare a migrantilor pe care Bruxelles incearca in val sa i le impuna, a declarat ca aceasta masura este neconstitutionala. Kurz, care s-a laudat ca este unul din pcincipalii artizani ai inchiderii ”rutei Balcanilor” pentru migranti, a estimat ca ”o noua dinamica” a aparut pe plan european in dosaru migrator. Primindu-i miercuri pe aliatii bavarezi de la CSU, cu care a format, alaturi de Italia, o controversata ”axa anti-imigratie”, Kurz a lansat o sageata in directia Angelei Merkel: Cei care ”au deschis frontierele in 2015  sunt responsabili pentru faptul ca exista astazi granite intre Austria si Bavaria, intre Ungaria si Austria, intre Italia si Italia. Austria si ca situatia poate fi si mai grava”.

Trump da inapoi dar ce face cu copiii separati?

Dupa ce a jurat ca este imposibil, Donald Trump a semnat un decret punand capat separarea familiilor de imigrati. Astfel, parinti si copii vor fi tinuti impreuna pe o durata nedefinita, timp in care cererea lor de azil va fi examinata. O hiba deja pentru ca minorii fara acte nu pot fi tinuti in centre de retentie mai mult de 20 de zile. Iar decretul nu spune nimic de  soarta celor 2300 de copii care au fost deja separati de parinti, de la inceputul lunii aprilie. Dar unde sunt acesti copii? Dupa arestare in urma trecerii ilegale a frontierei cu SUA, familiile sunt duse in centre  limitrofe frontierei, precum cel din McAllen (Texas). Teoretic, copii nu pot fi tinuti mai mult de 72 de ore si in aceste centre familiile au fost separate. Intrarea ilegala pe teritoriul american se pedepseste cu sase luni de inchisoare (doi ani in recidiva) iar adultii sunt automat urmariti penal de justitia federala si plasati in detentie provizorie. Odata separati, copii sunt incredintati departamentului Sanatatii si al Serviciilor Sociale, acesta din urma gestionand 100 de centre de gazduire repartizate in 17 state. Primarul din New York s-a declarat ”socat” de venirea, noaptea, in secret, a 239 de copii in oras.Trei companii aeriene (United, American si Frontier) au indicat ca vor refuza sa mai transporte copii de migranti. Un steward din Dallas a relatat ca autoritatile au incercat sa-i prezinte un grup de copii drept o ”echipa de fotbal”. Un reprezentant al departamentului Justitiei a ridicat din umeri la intrebarea ce soarta vor avea cei 2300 de copii si nu depinde de jurisdictia sa. Iar serviciile sociale au declarat ca noul decret al lui Trump nu are efect retroactiv. Mai clar, nu se intrevede nici un program special pentru a reuni familiile separate. O familie de migranti ajunsa in Texas, spre exemplu, poate avea un parinte detinut in California si un copil plasat in centre din Chicago sau New York. In plus, la sfarsitul lunii mai autoritatile au recunoscut ca au pierdut urma a 1500 de minori plasati in centre dupa ce au sosit singuri la frontiera. Si mai complicat, dosarele parintilor si copiilor sunt examinate de judecatori diferiti. Un adult poate fi expulzat in cateva luni in timp ce pentru un minor procedura poate dura ani.

author avatar
Tudor Borcea
796 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger