AcasăNewsViata intre doua Corei

Viata intre doua Corei

Soldatii lui Kim Jong-un apara incremeniti comunismul

De 70 de ani, o zona demilitarizata marcheaza frontiera intre Coreea de Sud si Coreea de Nord. Demilitarizata doar cu numele, pentru ca, in realitate, aici se afla sute de mii de soldati si tot atatea tensiuni si energii negative.

Soldatii lui Kim Jong un apara incremeniti comunismul

Luna viitoare, Donald Trump va incepe un turneu diplomatic in Asia si va face o escala in Coreea de Sud. Si o pozibila vizita, informeaza Ouest-France, in zona demilitarizata (DMZ). O provocare pentru a asigura securitatea presedintelui american care ameninta sa distruga total Coreea de Nord, daca va ameninta SUA. Daca escalada provocarilor intre Washington si Phenian a atins nivel maxim dupa venirea lui Trump la Casa Alba, situatia in DMZ pare ca a incremenit intr-un Razboi Rece fata-n fata.

Un milion de mine

De-a lungul paralelei 38, aceasta linie de demarcatie intre zonele sovietice (la nord) si americane (la sud) a fost trasata din 1945, urmare a infrangerii Japoniei imperiale care ocupa peninsula coreeana din 1910 .

Linia de demarcatie a fost trasata incepand cu 1945

Odata incheiat conflictul dintre Nord si Sud si semnat armistitiul din Panmunjon, in 1953, zona demilitarizata a facut oficiul de frontiera intre Republica Coreea, la sud, si Republica Populara Democrata Coreeana, la nord. De-a lungul a 248 de kilometri lungime si patru latime, se afla buncare, baterii de tunuri, turnuri de control, garduri electrificate…O uriasa linie defensiva care face aproape imposibila o invazie din ambele parti, explica Antoine Bondaz, expert in cele doua Corei, cercetator la Fundatia pentru Cercetari Strategice (FRS), un think-tank francez de analiza a problemelor de strategie si de securitate internationale. In ciuda armistitiului, cele doua Corei se afla si astazi in stare de razboi, cata vreme Phenian si Seul nu au semnat un tratat de pace.

Orice misca este supravegheat fotografiat filmat

De aceea nimeni nu are interes sa suprime DMZ. Zona ”demilitarizata” este supravegheata permanent de 700.000 de soldati nord-coreeni si de 410.000 soldati sud-coreeni, sustinuti de militari americani. De-a lungul acestei frontiere ermetice, se estimeaza ca sunt plasate un milion de mine antipersonal.

Zona comuna de securitate

La mijlocul partii occidentale a frontierei, la 100 de kilometri nord de Seul, Joint Security Area (JSA) este singurul loc unde armata nord-coreeana si fortele americano-sud-coreene se afla fata-n fata direct. ”In momentul negocierilor, aceasta este zona de contact intre cele doua Corei”, explica Antoine Bondaz. Zona, sub controlul ONU, este supravegheata zi si noapte de sute de soldati aflati pe ambele parti. Mai multe baraci au fost construite, marcand frontiera fizica intre cele doua tari. Aceste cladiri vopsite in bleu au devenit birouri de negociere intre Phenian, pe de-o parte, si sud-coreeni sau ONU, pe de alta parte.

Baracile sudului au devenit atractie turistica

”In interior, exista doar o masa si scaune. Fiecare tara are propria cladire. La sud, este Casa Libertatii, la nord, Casa Pacii”, relateaza specialistul in peninsula coreeana. Din 2003 in 2016, zona demilitarizata a fost traversata, via autostrada Seul/Kaesong, de catre sud-coreeni care lucrau in zona industriala din Kaesong, in Coreea de Nord. Aflat la cinci kilometri de DMZ, in acest complex unde erau instalate 123 de firme din Coreea de Sud, erau angajati 50.000 de nord-coreeni si 400 sud-coreeni. Insa Seul a decis sa puna capat acestei cooperari economice, ca raspuns la testele nucleare si balistice ale regimului lui Kim Jong-un, in februarie 2016.

Tensiuni pana la mare

Frontiera dintre cele doua tari se intinde pana la marea Galbena, la sudul golfului coreean, la vestul peninsulei. Norther limit line, linia de nord a frontierei, demarca zonele maritime ale celor doua Corei.

Frontiera se intinde si pana in apele Marii Galbene

”Aceasta prelungire a zonei demilitarizate este foarte importanta, aici fiind locul majoritatii incidentelor militare inter-coreene”, subliniaza cercetatorul FRS. Ea este, incepand cu 1970, si obiectul unui diferend teritorial intre nord si sud. Dupa 1973, Phenianul a respins aceasta linie trasata de ONU, la sfarsitul conflictului coreean, in 1953, ”pentru ca ea nu se afla in prelungirea paralelei 38”. Mai multe insule sud-coreene se afla in aceasta zona, intre care insula Yeonpyeong, bombardata in 2010 de catre Phenian, un conflict denumit in epoca ”razboiul crabului”.

Un no man’s land simbolic

”Zona demilitarizata serveste si la facerea propagandei”, noteaza Antoine Bondaz. De fiecare parte a frontierei, prin uriase megafoane, coreenii sunt indemnati sa-si puna la indoiala propriile regimuri. De partea sudului, sunt difuzate actualitati, criticile internationale impotriva lui Kim Jong-un, muzica si mesaje adresate soldatilor nord-coreeni pentru a-i indemna la dezertare.

Kim Jong un a instalat un steag la 160 de metri inaltime pentru a rivaliza cu cel al Sudului aflat de cealalta parte a frontierei

Nordul replica cu imnuri militare si discursuri anticapitaliste ale marelui Carmaci. Batalia pentru imagine se duce si pe steaguri. La Kijong-Dong, in apropiere de Joint Security Area, pe partea nordului, regimul a instalat o schela de 160 de metri inaltime unde este infipt catargul nord-coreean, pentru a rivaliza cu cea din Coreea de Sud, de cealalta parte a frontierei, inalta de numai 100 de metri. In ciuda unui aspect extrem de ostil pentru oameni, zona demilitarizata a devenit un paradis pentru numeroase specii de animale, care au gasit aici refugiul. Numeroase specii de pasari si animele, din care si specii protejate, cum ar fi leopardul de Amur, traiesc impreuna cu tancurile si minele antipersonal. Daca le pot evita. Marti, Casa Alba a anuntat ca Donald Trump a examinat o ”gama de optiuni” de care dispun SUA in fata amenintarii Phenianului. ”Pentru a raspunde oricarei forme de agresiune a Coreii de Nord si, daca este necesar, pentru a impiedica Nordul de a ameninta SUA si aliatii lor cu arme nucleare”, se arata intr-un comunicat. Tot marti, SUA au trimis doua bombardiere strategice supersonice B1-B sa survoleze peninsula, in cadrul unui exercitiu nocturn in colaborare cu Japonia si Coreea de Sud, o alta demonstratie de forta a americanilor pentru Phenian.

author avatar
Tudor Borcea
809 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger