AcasăNewsVezi in ce catun african s-a nascut camerista agresata de DSK

Vezi in ce catun african s-a nascut camerista agresata de DSK

In acest catun african s-a nascut camerista agresata de DSK

Este doar o imagine fantomatica, ascunsa cu grija de NYPD. Dar daca fata ii ramane necunoscuta, fragmente din viata lui Nafissatou Diallo, tanara care il acuza pe Dominique Strauss-Kahn de tentativa de viol, incep sa iasa la lumina. Un jurnalist al France Presse a vizitat satul natal din Guineea al femeii.

In acest catun african s-a nascut camerista agresata de DSK. Foto: Le Parisien

Situat in reiunea Fouta Djalon, leagan muntos la populatiei Peul (grup etnic intalnit in circa 20 de tari din vestul Africii), catunul Tchiakoulle este format din sapte case din material solid si vreo zece colibe din paianta, pe malul unui rau. „Nu exista un drum de acces, trebuie sa mergi pe jos”, povesteste jurnalistul AFP, si el originar din Guineea, citat de Le Figaro.

Acesta a reusit sa identifice catunul ca fiind al tinerei cameriste de la Sofitel New York, facand investigatii pe langa propria sa familie, care locuieste in Statele Unite, si pe langa familia femeii de serviciu.

Casa de piatra construita de sora lui Nafissatou inainte de a pleca in America. Foto: Le Figaro

Acuzatoarea lui DSK este nascuta intr-o familie musulmana, pe care locuitorii satului o descriu drept foarte evlavioasa. Tatal ei, nascut in Tchiakoulle, era un agricultor sarac, dar in acelasi timp un demnitar musulman foarte respectat in regiune. A murit in 2009, la varsta de 90 de ani. Dintr-una din cele doua casatorii, a avut sase copii – trei baieti si trei fete – dintre care Nafissatou e mezina. Mama inca locuieste in Tchiakoulle, dar in timpul vizitei jurnalistului, se afla in Senegal, pentru un tratament.

Potrivit unui frate al lui Nafissatou, tanara a locuit in sat pana la varsta de 13 ani, inainte de a se muta la Labe, orasul principal al regiunii Fouta Djalon, situat la 80 de kilometri.

Unchiul sau Mody isi aduce aminte ca era o fetita „cuminte”. La varsta de 17 ani, Nafissatou se intoarce la Tchiakoulle pentru a se marita. Proaspetilor insuratei li se naste o fetita, dar apoi, sotul, fiul unui bogat lider religios peul, moare. In acest moment, femeia isi ia copilul si pleaca in Statele Unite la munca, dupa modelul a mii de concetateni. Drumul peste ocean este platit de sora sa, Hassanatou, care se afla deja in America.

Spre deosebire de sora sa, Nafissatou se pare ca a rupt legaturile cu satul sau de bastina. „De cand sora mea a plecat, acum zece ani, am vorbit o singura data. Eram la Bissau, am sunat-o pentru a-i prezenta condoleante, dar cand a vazut numarul, probabil ca si-a dat seama ca e un apel din Africa si a zis ‘nu e nevoie sa ma mai cautati’, nu stia cine e la telefon. Cand i-am spus, si-a revenit.” Potrivit cotidianului senegalez „Wal Fadjiri”, al carui ziarist a intalnit-o pe mama lui Nafissatou, camerista a revenit cel putin o data in Africa, pentru a se casatori cu un Gambian.

Descrisa ca „foarte draguta”, victima presupusa nu a fost, potrivit altor membri ai familiei, niciodata la scoala. A frecventat doar scoala coranica din Tchiakoulle unde invata sa recite versete din Coran. O ruda intalnita la Labe afirma ca „este o fata foarte serioasa, foarte draguta”. „Nimeni nu ii cunoaste povestea”, adauga ea.

In varsta de vreo 60 de ani, unchiul Mody spune ca acum cateva zile a auzit la un post de radio local ca „un alb a abuzat o fata din Statele Unite”. Jurnalistul AFP i-a spus ca e vorba de nepoata sa. La Tchiakoulle, catun rupt de lume, nimeni nu stia.

author avatar
Adrian Patrusca
330 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger