AcasăNewsVezi cine i-a luat locul lui Bin Laden in fruntea Al-Qaida

Vezi cine i-a luat locul lui Bin Laden in fruntea Al-Qaida

Saif Al-Adel, seful interimar Al-Qaida in locul lui Bin LadenSaif Al-Adel, seful interimar Al-Qaida. Foto: Le Figaro

Pentru a nu da impresia unui prea lung vid de putere in fruntea Al-Qaida, organizatia terorista s-a orientat spre rezerva sa de cadre. La cincisprezece zile dupa lichidarea lui Osama Bin Laden, egipteanul Saif Al-Adel a fost ales pentru a ocupa, cu caracter temporar, conducerea miscarii.

Saif Al-Adel, seful interimar Al-Qaida in locul lui Bin Laden
Saif Al-Adel, seful interimar Al-Qaida. Foto: Le Figaro

Informatia a fost furnizata de televiziunea Al-Jazeera, de ziarul pakistanez The News, dar si de un batran jihadist libian, Noman Benotman.

In fruntea departamentului de securitate Al-Qaida, cel putin pana la atentatele de la 11 septembrie 2001, Saif Al-Adel (pe numele sau adevarat Mohamed Ibrahim Makkavi) a fost unul dintre locotenentii apropiati ai lui Bin Laden. In varsta de 50 de ani, parasutist experimentat, fost membru al fortelor speciale egiptene, Al-Adel superviza securitatea personala a sefului Al-Qaida, cel putin pana in 2001.

„El este cel care dirija recrutarea garzilor de corp ale lui Bin Laden„, isi aminteste una dintre acestea, yemenitul Nasser Al-Bahri. Acelasi Al-Adel se ocupa si cu arhivele Al-Qaida, pe care trupele americane au reusit sa puna mana in 2001 la Kandahar.

Membru al majlis-ului Al-Shura, organul de conducere Al-Qaida, Al-Adel este inculpat pentru participarea la atentatele impotriva ambasadelor americane de la Nairobi si Dar-Es-Salam, in august 1988.  Cinci milioane de dolari sunt recompensa pentru arestarea lui.

Tot Al-Adel este cel care a inregistrat ultimele dorinte ale lui Mohamed Atta, seful commando-ului de pirati ai aerului care au operat la 11 septembrie, si ale acolitului sau, libanezul Zyad Jarrah.

„Jihadistii proveniti din Peninsula Arabica nu-l puteau suferi”, isi aduce aminte Nasser Al-Bahri. „Relatiile noastre cu el erau deseori tensionate. Mereu ne ameninta.” Potrivit lui Noman Benotman, aceasta desemnare provizorie ar putea fi o maniera de a testa reactiile la venirea la putere a unui sef care nu este originar din Peninsula Arabica. Adica, pe viitor, a lui Ayman Al-Zawahiri, numarul 2 in organizatie.

Nominalizarea lui Al-Adel ridica si problema relatiilor Al-Qaida cu Iranul. Intr-adevar, Al-Adel a profitat de legaturile sale cu gardienii revolutiei, pentru a se refugia in Iran, la sfarsitul lui 2001, dupa atentate. El a fost insotit atunci de copiii lui Bin Laden si de alte cadre ale organizatiei, carora Teheranul le-a permis sederea. La sfarsitul lui 2003, Iranul le-a propus Statelor Unite sa-i predea pe acesti teroristi la schimb cu mujahedini rezidenti in Irak.

„Eram de acord cu acest schimb”, declara pentru Le Figaro Mike Shereur, veteran CIA, „dar Rumsfeld, secretarul de stat al Apararii la acea vreme s-a opus, crezand ca-i va putea folosi pe opozantii iranieni impotriva Teheranului.”

Doi ani mai tarziu, Teheranul si-a reinnoit oferta catre SUA via Franta. Tot fara succes. In final, Saif Al-Adel e fost „eliberat” de Iran, in schimbul eliberarii de catre talibani a unor diplomati iranieni detinuti de aliatii Al-Qaida. De atunci, Saif Al-Adel s-ar ascunde in zona de granita dintre Pakistan si Afganistan.

author avatar
Adrian Patrusca
200 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger