AcasăNewsAnul universitar debuteaza cu stangul: Taxele de studiu au fost majorate!

Anul universitar debuteaza cu stangul: Taxele de studiu au fost majorate!

Pentru studentii din Romania anul universitar va debuta prost, datorita maririi taxelor de studiu din majoritatea institutiilor de invatamant superior din tara.

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) spune ca de vina pestru aceasta situatie este slaba finantare a educatiei, iar efectele se resimt direct in buzunarele studentilor.

Potrivit ANOSR, majoritatea universitatilor din Romania a majorat in ultimul an atat taxele de studiu cat si pe cele de camin. Analiza din cadrul a 23 de universitati de stat din intreaga tara, realizata de ANOSR, releva faptul ca in 17 dintre acestea, adica in74% din cazuri, au crescut taxele de studiu sau au existat discutii in acest sens la nivelul structurilor de conducere ale universitatilor in ultimul an universitar.

In jumatate dintre universitatile analizate, taxele de scolarizare au crescut deja incepand cu anul universitar 2013-2014.

Astfel, la Academia de Studii Economice Bucuresti taxele pentru licenta si masterat au crescut cu 500 de lei (de la 3.000 de lei la 3.500 de lei, respectiv de la 4.500 de lei la 5.000 de lei), in timp ce taxa de doctorat a fost majorata cu 1.000 de lei (de la 5.500 de lei la 6.500 de lei).

La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi taxele au crescut anul trecut, la nivelul licenta difereta fiind in general de 500 de lei, de la 2.200 de lei la 2.700 de lei. La Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava, taxa de scolarizare a crescut cu valori cuprinse intre 500 si 900 de lei, in functie de cicluri si domenii de studiu.

Si la Universitatea de Arte și Design Cluj-Napoca, taxa a crescut de la 3.000 de lei la 3.300 de lei, in timp ce la Universitatea „Dunarea de Jos” Galati, taxa a fost majorata cu 200 de lei la domeniile tehnice si cu 100 de lei la domeniile umane.

Sursa: anosr.ro

Foto: ligaac.ro

 

author avatar
Alina Costache
377 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger