AcasăNews„Vestele Galbene”, din strada, in Parlamentul European

„Vestele Galbene”, din strada, in Parlamentul European

Inevitabil, “les Gilets jaunes” o carmesc spre politica

Au ravasit Franta de la jumatatea lunii noiembrie, iar acum pregatesc un nou asalt, tot in Hexagon: vor prezenta o lista proprie cu candidaturi la alegerile pentru legislativul european, avand-o in frunte pe tanara Ingrid Levavasseur, o „vesta” foarte mediatizata, practic un lider al acestei miscari sociale.

Inevitabil les Gilets jaunes o carmesc spre politica

Pentru inceput, „Ralierea initiativei cetatenesti”(RIC)  a anuntat zece nume dintr-o lista care va contine pana la jumatatea lunii februarie 79 de candidati pentru scrutinul din 26 mai. Cei 10 candidati au intre 29 si 53 de ani si profesii diferite, de la patron, la mecanic sau jurist. „S-ar putea foarte bine sa avem 79 de candidati inca de acum, dar am ales sa lasam lista deschisa participantilor. Va exista o votare interna intre candidatii actuali pentru a-i desemna pe ceilalti candidati”, a spus pentru AFP Hayk Shaninyan, un alt reprezentant  de marca al miscarii de protest si pe deasupra director de campanie, care insa nu se afla pe lista. Vestele galbene intra cu dreptul in politica, un sondaj Elabe ii crediteaza cu 13% din voturi, imediat dupa Republica in Mars, partidul presedintelui Emmanuel Macron, si extrema dreapta Adunarea Nationala. Cum politica este asemuita cu cea mai veche meserie din lume s-ar putea ca “vestele” sa-si schimbe culoarea, chiar daca nu vor fi aliati cu Macron  isi vor urma calea proprie, debarasandu-se de Franta Nesupusa, condus de Jean-Luc Mélenchon si de Frontul National (Le Pen). De la aparitia sa, in 17 noiembrie, Ingrid Levavasseur “a rupt ecranele”, spune presa franceza, prezenta constanta a acestei asistente medicale in varsta de 31 de ani pe platourile TV si in emisiunile radio i-a adus o popularitate neasteptata. In doar doua luni, a facut turul France 2, TF1, CNews, Europe 1, LCI si mai ales BFMTV, post la care a anuntat recent ca vrea sa devina cronicara vestelor galbene, dar a renuntat dupa ce a primit amenintari. Un nou prilej pentru ca  Levavasseur sa ramana in lumina reflectoarelor, mai ales ca la randul ei isi „intorce”  jacheta:  dupa ce in 25 noiembrie declara la France 5 ca nu sustine intrarea „vestelor galbene” in politica, acum cocheteaza cu o canditatura la Parlamentul European.

author avatar
Bogdan Borcea
234 afisari

1 COMENTARIU

  1. Sfatuim UE sa duca vestele galbene in Romania sau una din fostele tari din ,,lagarul socialist ” si sa le dea de munca in sistemul socialist din aceste tari. Dupa 2 zile vestele galbene vor face ciocul mic si isi vor aminti cum traiau ei in capitalismul in putrefactie care are grija ca cetateanul sa nu sufere de nimic: hrana selecta , sanatatea si imvatamant la nivel european , libertate de exprimare, o media curata si transparenta , bunuri de larg consum care in lagarul socialist nu se gasesc sau au preturi astronomice . Mai ales ca francezii , deci si vestele galbene ies la pensie la 60 de ani . Da , ati auzit bine , iar legislatia muncii este pro angajat nu contra ca in lagarul socialist. Vestele galbene , intre care media franceza a identificat fosti luptatori francezi care au ,,prestat ” in punga ruseasca din Donbas a Rusiei in Ucraina.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger