AcasăNewsVeste BUNA pentru mamici: Primaria PLATESTE bone pentru TOTI copiii!

Veste BUNA pentru mamici: Primaria PLATESTE bone pentru TOTI copiii!

Potrivit unui proiect de lege, orice copil, indiferent de statutul social al famiilor din care provin, ar putea beneficia de serviciile unei bone, aceasta urmand sa fie platita din fondurile Primariilor.

Proiectul, care ar putea fi initiat in curand, va reglementa si meseriile de bone si babysitter, care, potrivit specialistilor, sunt diferite. Astfel, un babysitter isi desfasoara activitatile exclusiv la domiciliul copilului, in timp ce o bona poate avea grija de copii la ea acasa, unde poate primi mai multi copii care provin din familii diferite, fiind astfel impartit efortul financiar. Totusi, proiectul de lege prevede ca o bona nu poate primi mai mult de patru copii cu varste prescolare sau sase copii cu varste mai mari de sase ani.

Cele mai noi cifre, date publicitatii de deputatul Tamara Ciofu, initiatorul legii, arata ca 150.000 de copii nu au locuri in gradinite, la ora actuala. De micuti ar putea avea grija bone sau babysitters care ar fi platite partial din bugetul administratiilor locale si partial din banii familie, in functie de venitul lunar al parintilor. Mai mult, familiile cu venituri foarte mici  vor primi serviciul de babysitting gratuit, potrivit adevarul.ro.

„Acest lucru este posibil pentru ca daca bonele lucreaza legal, taxele impozitate din salariul lor ar putea finanta serviciul de babysitting pentru familiile vulnerabile anul urmator. Nu e ieftin sa angajezi ajutor, poate fi un efort pentru autoritatile locale, insa e mult mai scump sa construiesti o gradinita“, a explicat deputatul Tamara Ciofu.

Potrivit proiectului de lege, bonele trebuie sa aiba minimum 18 ani, sa fi absolvit invatamantul obligatoriu de 10 clase, si sa aiba o stare de sanatate buna, cu rezultate bune la evaluarile sociale si psihologice, care trebuie facute o data pe an.

Salariul minim al unei bone va fi de 1.000 de lei. Cei care se ocupa de multa vreme de recrutarea de bone in Romania spun ca proiectul este cel putin ambitios, intrucat pretul unui astfel de serviciu este destul de piperat.

author avatar
Alina Costache
797 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger