Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Verde la Brexit

Verde la Brexit

Autor:

Premierul Theresa May are maini libere pentru a lansa procedura de divort de Uniunea Europeana, inainte de sfarsitul acestei luni, termenul limita stabilit.

 

brexit Verde la Brexit

Marea Britanie paraseste un loc unde, practic, nu a fost niciodata: Uniunea Europeana

Asa cum era asteptat, deputatii au votat, luni seara, proiectul de lege care autorizeaza guvernul sa declanseze Brexit. Camera Lorzilor, dupa cea a Comunelor, a adoptat fara amendamente textul care permite Theresei May sa activeze Articolul 50 din tratatul de la Lisabona. ”Procedura va fi declansata, asa cum s-a prevazut, inainte de finele lunii martie”, a confirmat ministrul pentru Brexit, David Davis, citat de Afp. Anterior, deputatii Camerei Comunelor au respins doua amendamente ale Lorzilor, privind protejarea cetatenilor UE care traiesc in Regat si privind dreptul Parlamentului de a avea ultimul cuvant pe acordul final cu Bruxelles. In aceeasi zi, premierul Scotiei, Nicola Sturgeon, a anuntat ca va cere un nou referendum pentru independenta, anunt criticat de Theresa May, care a acuzat guvernul scotian ca ”se joaca cu viitorul tarii”. ”Politica nu este un joc”, a spus May. Ieri, ea a declarat ca va notifica Parlamentul, pana la sfarsitul acestei luni, in legatura cu declansarea articolului 50.

Divortul, negociat la aniversarea UE

Odata activat articolul 50 din tratatul de la Lisabona, liderii celor 27 de state membre se vor intalni in 6 aprilie pentru un summit care sa traseze liniile directoare ale negocierilor Brexit, care se anunta complicate. Printre subiectele fierbinti, in afara viitorului Scotiei, va figura cu certitudine factura iesirii din UE. Bruxelles ar putea cere britanicilor pana la 60 de miliarde de euro, o suma corespunzatoare angajamentelor deja luate de Londra in termeni de contributie la bugetul european. Soarta europenilor instalati in Marea Britanie va fi si ea luata in discutie. Theresa May refuza pentru moment sa le garanteze aceleasi drepturi inainte sa obtina asigurari similare pentru cei 1,2 milioane de britanici care traiesc in Uniunea Europeana. Ironie sau nu, negocierile pentru Brexit (care vor dura doi ani) vor demara in acelasi moment in care UE va sarbatori cea de-a 60-a aniversare a Tratatului fondator de la Roma, cu un summit prin care se doreste marcarea unei noi etape a constructiei europene.
Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 21-07-2018
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!