AcasăNewsVenezuela si-a vandut mai mult de jumatate din rezerva de aur

Venezuela si-a vandut mai mult de jumatate din rezerva de aur

Maduro incearca sa-si salveze autoritatea, tensiunile politice sunt la nivel inalt si apar noi actori pe scena crizei venezuelene

Guvernul lui Nicolas Maduro a vandut anul trecut 73 de tone de aur catre Turcia si Emiratele Arabe Unite fara aprobarea Adunarii Nationale, condusa de opozitie. Banca Centrala de la Caracas are 132 de tone in rezerve  aur ( 8 miliarde de dolari), Maduro este sustinut in continuare de armata, iar   Curtea Suprema din Venezuela i-a inghetat conturile opozantului Juan  Guaido.

Maduro incearca sa si salveze autoritatea tensiunile politice sunt la nivel inalt si apar noi actori pe scena crizei venezuelene

Cea mai mare cantitate a fost vanduta catre firma de investitii Noor Capital din Abu Dhabi – 27,3 tone de aur,  iar o firma turca a cumparat anul trecut 23,9 tone de aur. Noor Capital a precizat ca nu va mai face tranzactii cu banca din Venezuela pana cand situatia din tara nu se va clarifica. Recent, Banca Angliei a refuzat cererea lui Maduro de a retrage aur in valoare de 1,2 miliarde de dolari, in timp ce Kremlinul a dezmintit informatia ca Maduro a trimis cel putin 20 de tone de aur in Rusia. Nu se stie cine va castiga lupta pentru bunurile statului venezuelean, deocamdata miza s-a mutat pe ajutoarele umanitare, Canada a promis 40 de milioane de dolari, Washingtonul 20 de milioane de dolari, iar UE 7,5 milioane de dolari. SUA ii cer lui Maduro sa deblocheze ajutorul umanitar american si anunta ca ridica sanctiunile militarilor venezueleni care se alatura taberei lui Guido.

UE si latino-americanii cauta solutii

Reuniunea internationala de la Montevideo se vrea o cale de mijloc intre confruntarea Maduo-Guido, in capitala uruguayana se intalnesc opt state europene si cinci din America latina. Se propun “o iesire negociata” din criza”, „mecanisme de dialog” sau “crearea conditiilor in vederea aparitiei unui proces politic si pasnic”. Realitatea insa e alta, din start agenda nu vizeaza organizarea de alegeri prezidentiale anticipate, cum reclama opozitia venezueleana si numeroase tari, ONU nu participa la discutii,  iar Mexicul,  care, alaturi de Uruguay, sunt  intre putinele tari din America Latina care nu l-au recunoscut pe Guaido, si-a trimis ministrul de externe la reuniune, dar  nu a dorit sa intre in mod oficial in Grupul de contact. Confuzie si de pe partea europeana, Franta, Germania, Regatul Unit, Olanda, Portugalia, Spania si Suedia il sustin in mod oficial pe Juan Guaido ca presedinte interimar, dar Italia refuza sa-l recunoasca.  “Important e sa ne punem de acord asupra metodelor de lucru”, spun surse din delegatia UE condusa de sefa diplomatiei europene Federica Mogherini. Optimism maxim, dar Nicolas Maduro e sustinut de presedintii Vladimir Putin, Recep Erdogan si Xi Jiping, sa te pui de acord cu respectivul trio numai usor nu e, mai ales ca Rusia nici nu a fost invitata la reuniunea de la Montevideo. In acest timp, Guido organizeaza pe 12 februarie un miting al sustinatorilor sai, dar nu poate conta pe  armata, majoritatea ofiterilor de rang inalt nu il parasesc pe Maduro.

author avatar
Andrei Coman
287 afisari

5 COMENTARII

  1. Tovarese Maduro. De ce iti infometezi populatia si de ce nu primești convoaiele alimentare americane? Sa inteleg ca cersetoria e mai rusinoasa ca infometarea populatiei?

  2. Venezuela este o tara foarte bogata,are mari rezerve de petrol in subsol si nu numai,insa de zeci de ani a inceput sa fie izolata prin embargouri multiple,sanctiuni economice si asa a ajuns in starea actuala numai pentru ca politicienii de acolo nu au vrut si nu vor sa-si vanda,cedeze bogatiile pe nimic.Sa ne aducem aminte ce s-a intamplat cu Irak,Libia,Siria,s-a incercat si cu Egipt,Turcia unde sub titulatura pompoasa de primavara araba au fost distruse aceste tari,tot pentru bogatiile pe care le detineau.Mai bine de noi ca le-am cedat la stapani si o ducem de azi pe maine,de pe o luna pe alta in speranta(doar cu asta vom ramane) ca vom avansa,trai mai bine,dar in zadar.

  3. Fi atent Maduro. Nu maine ca e sf. Dumineca. Da luni la ora cocosului 5 AM declari public razboi cu Sua. Astia nu inteleg si tabara pe tine.Dupaia zici ca era o gluma.
    Si sa vezi ce bine o so duceti prosperitate cutare!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger