AcasăNewsVenezuela „se muta” in Rusia

Venezuela „se muta” in Rusia

Cum „gestioneaza” Nicolas Maduro colapsul Venezuelei

Venezuela nu mai este o tara solvabila, iar incercarile lui Nicolas Maduro de a obtine lichiditati sunt de fapt eforturi pentru a se mentine la putere. Dupa ce a scos zeci de tone de aur din rezerva nationala, liderul de la Caracas,  chiar si izolat de sanctiunile financiare impuse de SUA, vrea sa sa castige de pe urma petrolului: compania petroliera PDVSA, detinuta in totalitate de stat, isi muta conturile la banca Gazprombank, printre cele mai mari din Rusia.

Cum gestioneaza Nicolas Maduro colapsul Venezuelei

„Vrem sa va informam oficial despre noi instructiuni bancare pentru a efectua plati in dolari americani sau in euro”, a scris Fernando De Quintal, vicepresedintele financiar al PDVSA, companie care preseaza deja partenerii straini care detin participatii in joint venture-urile din regiunea Orinoco Belt pentru a decide oficial daca isi vor continua proiectele. Printre ei se numara Equinor ASA (Norvegia), Chevron Corp (SUA) si Total SA (Franta) – toate au reusit au reusit sa isi mentina conturile in Statele Unite si Europa dupa intrarea in vigoare a sanctiunilor impuse Venezuelei (2017) iar PDVSA a folosit si banci corespondente in SUA si Europa pentru a muta banii in conturi,  mai ales din China. Gazprombank sustine ca PDVSA nu a deschis recent noi conturi la banca rusa, dar in schimb recunoaste ca respectiva companie are de mai multi ani deschis un cont: „Subliniem ca nu au fost deschise conturi noi, iar banca nu intentioneaza sa deschida conturi noi pentru PDVSA”. Noua runda de sanctiuni din ianuarie 2018 a intregit colapsul economic din Venezuela,  printre altele, si  companiilor americane Chevron si Halliburton Co, Baker Hughes al General Electric Co si Schlumberger NV, care activau in aceasta tara membra a OPEC, li s-a impus un termen limita pentru a-si opri  toate operatiunile.

Aurul, scurs pe filiere rusesti si turce

Regimul lui Nicolas Maduro are in plan sa scoata la vanzare in februarie  tone de aur, pastrate pana acum la Caracas, cu directa implicare a Moscovei, dar si a unei companii misterioase din Turcia. In primul caz a fost vorba de 20 de tone de metal pretios, transportate  cu un Boeing 777 al companiei ruse Nordwind Airlines. Ca de obicei, Kremlinul a dezmintit informatia, dar Rusia ramane in continuare, alaturi de China,  unul dintre principalii sustinatori si creditori ai lui Maduro. Tot nevoia de bani  a dus ca Banca Centrala a Venezuelei sa expedieze 15 tone de aur in Emiratele Arabe Unite, dar mai ascunse sunt planurile firmei turcesti Sardes care  a scos in total aur in valoare de 900 de milioane de dolari din tara sud-americana.  In ianuarie 2018, Sardes importat aur in valoare de 41 de milioane de dolari din Venezuela – prima astfel de tranzactie majora intre doua tari din ultimii 50 de ani, desi compania era practic necunoscuta si avea un capital de doar un milion de dolari.  Volumul s-a dublat dupa ce Nicolas Maduro, l-a vizitat pe presedintele turc Recep Tayyip Erdogan in Ankara, a fost vorba de o transa de aur in valoare de 100 de milioane de dolari. Toate operatiunile au fost realizate inainte ca presedintele american Donald Trump sa autorizeze sanctiuni asupra aurului din Venezuela. Rezervele de aur ale tarii au scazut la 132 tone, cel mai mic nivel in 75 de ani.

Maduro opreste “show-ul” ajutorului umanitar

In timp ce SUA au propus Consiliului de Securitate ONU un proiect de rezolutie prin care cer ca ajutorul umanitar sa fie livrat in Venezuela si organizarea unor noi alegeri prezidentiale, Nicolas Maduro refuza asistenta din alte tari. ‘Venezuela nu va tolera show-ul cu pretinsul ajutor umanitar pentru ca nu suntem cersetorii nimanui’, a declarat seful statului socialist, cu referire  la alimentele si medicamentele care au inceput sa soseasca din Columbia. Este vorba de provizii suficiente pentru peste 5.000 de venezueleni pentru o perioada de zece zile, articole de igiena pentru mai mult de 7.500 de persoane timp de 10 zile si truse medicale de urgenta, fiecare dintre ele putand servi o populatie de 10.000 de persoane timp de 90 de zile. Pentru ca absurdul sa fie complet si in pofida crizei grave, Venezuela livreaza ajutor umanitar…Cubei, tara recent afectata de o puternica tornada. Havana este un aliat al guvernului de la Caracas, iar cele 100 de tone de materiale de constructii si masini trimise in portul La Guaira de nava T-91 ‘Les Moines’  sunt ajutorul lui Nicolas Maduro pentru “sora” Republica Cuba.

author avatar
Andrei Coman
1.323 afisari

4 COMENTARII

  1. Mai intai apar informatii in massmedia ca un regim este tiranic,apoi se ia pozitie oficiala de o superputere si se instituie sanctiuni economice.Superputerea planetara nu este interesata de viata bastinasilor,pe ea o intereseaza bogatiile statului sanctionat,vezi Irak,Libia,Siria,etc.,In urma izolarii statului respectiv acesta intra in criza generalizata.Se trece la etapa a doua,prin manipulari in mase,folosind agenti de influenta,agenti racolati din tara respectiva,se ajunge la revolte.Daca revoltele nu aduc la putere pe cei doriti de superputere urmeaza a treia etapa si anume interventia militara.Daca Venezuela trimite o parte din valorile sale in Rusia mai mult ca sigurca,dupa caderea lui Maduro,nu va nai recunoaste noua putere politica si va ramane cu acele valori,aur,conturi etc.Si noi am patit la fel cand in 1917 am trimis valorile la Moscova si acolo au ramas pentru totdeauna,oricum daca ajungeau pe mana germanilor tot asa o pateam,fiind furate ca prada de razboi.

  2. Tezaurul Romaniei a fost dus la initiativa Reginei Maria. Ea avea prin sange alianta cu tarul Romanov. IN 1916 se credea ca Romania o sa fie asimilata si armata tarului o sa elibereze pe rand Moldova si Regatul. Transilvania era cosmos atunci. Nimeni nu credea ca o sa moara 2 milioane de rusi in razboiul mare si ce urma. Calugaru rus Rasputin ce avea grija de fiul tarinei hemofilic(in preajma calugarului sangele se coagula), are o viziune divina si spune- Razboiul trebuie oprit. Armata rusa trebuie adusa la Moscova. Viata domniei tale si a imperiului e pusa sub primejdie. Tarul a meditat dar a continuat razboiul. Austria inainteaza iar in iarna lui 1916 tezaurul ajunge la Moscova, 93 tone aur, tablouri documente. Dupa 10 luni oct-nov 1917 are loc revolta rosie. Tezaurul e blocat de noul lider Lenin abdicand fortat tarul spunand ca toate tratatele se suspenda. Tarul si tarina sunt impuscati dupa 8 luni in vara anului 1918 de Ceka noua politie politica bolsevica. Istoricii rusi estimeaza ca in cei 2 tari si cei 5 copii ai lui s-au tras mai bine de 100 de gloante. Tezaurul Romanieniei nu mai ajungea in tara. E ca si cum azi Regina Angliei e impuscata si vine Nigel Furaj. Haleluia tezaur.

  3. Romania a continuat demersurile de redare a tezaurului dupa razboaie cu Stalin nu puteai negocia, iar refuzul brut a lui de inapoiere si ocuparea militara abuziva a Basarabiei a facut din Romania tara neutra in 1940 tara aliata cu Hitler, Regele credea atunci ca Stalin o sa ocupe si Moldova apoi Bucuresti. In anii 70 abea Cescuta primeste cadou cateva tablouri si Closca cu puii de aur o frumoasa colectie de podoabe dacice din aur masiv 24K.Demersurile continua si azi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger