AcasăNewsValcov: Sper sa putem schimba radical modul in care este calculat ROBOR

Valcov: Sper sa putem schimba radical modul in care este calculat ROBOR

Formula de calcul pentru toti indicii ROBOR trebuie sa fie modificata sau acestia trebuie sa dispara, a declarat Darius Valcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dancila intr-un interviu acordat Bloomberg. Aceasta schimbare va pune capat unei situatii in care bancile se imprumuta intre ele la costuri nejustificat de mici.

„Sper sa obtinem o schimbare radicala a modului in care este calculat ROBOR sau chiar sa il vedem disparut”, a spus Valcov. „Se va lua o decizie impreuna cu Banca centrala, care poate modifica regulile interne ale pietei interbancare fara a solicita aprobarea parlamentara”. Aceasta declaratie arata o schimbare in relatia dintre Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Guvern, fata de situatia din ultimele sase saptamani, cand cele doua institutii s-au razboit tocmai din acest motiv: ROBOR, in functie de care a fost stabilita taxa pe activele financiare ale bancilor. Taxa pe activele financiare ale bancilor, care a fost introdusa de la incepul acestui an, variaza intre 0,1% si 0,5%, urcand la fiecare 0,5 puncte procentuale ale indicelui ROBOR mediu trimestrial peste 2%. ROBOR reprezinta rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele in lei, fiind calculat de Reuters si afisat de BNR. De asemenea, Valcov a sugerat, pentru Bloomberg, ca Banca centrala poate colabora impreuna cu bancile si Guvernul pentru a impinge indicele ROBOR la sub 2%, un nivel sub care impozitul este 0% (zero). Consilierul premierului a sustinut ca prin noua taxa Guvernul doreste sa scada din costurile de imprumut ale populatiei, nu sa o incaseze de la banci, iar veniturile statului in ianuarie sunt peste estimarile analistilor.

author avatar
Andrei Coman
258 afisari

15 COMENTARII

  1. Nu o sa puteti schimba nimic fara aprobarea stapanilor Coloniei,dar puteti incerca sa vedem ce va iesi.Atata tim,de vreo 39 de ani,de cand nu mai avem banca centrala a tarii suntem la ordinele strainilor de tara din exterior dar si din interior.

  2. Formula de calcul pentru toti indicii ROBOR trebuie sa fie modificata sau acestia trebuie sa dispara, a declarat Darius Valcov, plecind precipitat sa-si caute lingourile de aur si tablourile prin cimitire si cavouri!

    Anunt electoral de la PSD: Candidatul nostru este inca la puscarie, dar a promis ca pina la alegerile prezidentiale evadeaza! Ii dorim succes!

    • Ați remarcat, sper, ce bine justificată este pretenția d-lui Vâlcov. ”Costurile nejustificat de mici” există doar în țeasta luminată a d-lui Vâlcov, sperăm în curând luminată de un bec de celulă în Rahova….

  3. @Cobe
    Haoleo, mo, ne năpădește coloniștii să ne facă colonie! Foarte bine, că o să mirosim frumos, co să neo dea cu apă dă colonie. Cu alte vorbe și cuvinte, ROBORu ăsta este o chestie făcută pă stilu lu UE și foarte cu probabil că a fost ca o condiție să intrăm și noi în rându la țările normale; da matale nu prea-ți place normalitatea, bag sama că depedeveu finanțist ești cam pidosnic….Nebunule, ai și tu dosite nește lingăuri ca Vâlcov hăsta? Ia zi tu la nen-to în ce cavău au plasat lingău? Să te ușurez dă el , că hauru ie greu dă tot, mo!

  4. Opinați că ar trebui interzise prin lege împrumuturile interbancare sau stabilite prin lege limite, cu caracter de excepții de la obiectul de activitate al băncilor, pentru tranzacții între bănci, cu caracter de împrumuturi interbancare ? Remarcați și faptul că și pentru clienții băncilor ,din contractele de creditare, sunt stabilite plafoane de creditare, ?

  5. Ați zice că , așa cum observa și senatorul Zamfir, piața bancară funcționează pe modelul „cămătar-bișnițar”, băncile ce acordă credite luând banii de la băncile ce au banii și dându-i la clienți, cu titlul de împrumuturi bancare ?

  6. Deci, cum ați comenta despre faptul că domnul senator Zamfir pare a propune sau chiar a solicita reducerea sau chiar stoparea bișniței din sectorul bancar, activitate care contribuie la împrumuturi mai scumpe pentru clienții băncilor ? Remarcați că și Eugen Nicolăescu s-a declarat împotriva practicii bișniței până să fie numit în CA al BNR ?

  7. Văleu domnu Întrebărescu, dar nu prea aveți idee, se pare, despre funcționarea pieței libere… ați rămas la nivelul mercurialului.
    Să vă explic: mercurialul este o găselniță foarte proastă prin care se stabilesc prețurile de către stat, fără vreo legătură cu piața (așa cum vor să facă cu gazele).
    Pasul următor? Producătorii (sau ofertanții de servicii, adică în cazul nostru bancherii) încetează să producă la nivelul cererii din piață. Prețurile, fiind menținute scăzute în mod artificial, nu cresc așa cum s-ar face pe o piață liberă; dar furnizorii de mărfuri/servicii fie nu mai sunt rentabili, fie consideră că eforturile nu le sunt recompensate adecvat, și producția de mărfuri/servicii se duce în jos. Apare penuria.
    Dacă nu mă credeți, vă invit la o vizită în Venezuela, înainte de regimul socialist o țară înfloritoare. Acum se bat pe mâncare și nici măcar hârtie igienică nu se găsește – ăsta este rezultatul protecției sociale făcute populist, așa ca Chavez, Maduro, Castro, Stalin, Iliescu, Dragnea.
    Cămătăria este un termen arhaic folosit în mod populist cu tentă jignitoare. Dacă matale ai nevoie de bani, și băncile nu mai dau împrumuturi pentru că statul a băgat o taxă aiuritoare, o să ajungi la mâna adevăraților cămătari – niște tipi cu bâte de baseball care nu că o să te sâcâie cu telefoane, ci o să-ți rupă un picior sau o mână ca semn că te iubesc, cu țigara pe chelicica ta mă iscălesc.
    Actualmente ROBOR-ul este in indicator de piață referitor la dobânzile la care se împrumută băncle între ele – unele au prea mulți bani și altele prea mulți clienți, iar piața regularizează treaba asta.
    Pe când nu exista ROBOR-ul băncile stabileau ce dobândă considerau ele de cuviință – nu exista nici un reper. Se pare că vrei întoarcerea la vremurile alea…

  8. @Considerați că bancherii au considerat mai performant „sistemul cămătăresc”, de au adoptat modul lor de lucru ?

  9. Ați zice și că este o bună oportunitate ca băncile de stat să preia creanțele băncilor străine asupra statului în portofoliile lor ?

  10. Bursa
    VASILESCU (BNR):
    „Dacă BNR ar scoate prea multă valută, ROBOR s-ar duce peste 7%”

    ,,Deci venim cu valuta în piaţă, scoatem leii de la investitori, pentru că investitorii care au lei acum şi-ar dori să scape de lei pentru că asta se întâmplă şi piaţa internaţională, vor să scape de titlurile româneşti, să le schimbe în valută.” ?

  11. Domnu Întrebărescu, băteți câmpii grav!
    Nu aveți habar de mecanismele economice, dar vă dați cu părerea. Nu este problemă, sunteți îndreptățit la părere; mai grav că același nivel de cunoștințe (adică 0 – zero în caz că nu vă dați seama) se regăsește și la cei care sunt la butoanele economiei.
    Deci guvernul dă cu bâta-n baltă, piaa se resimte și vrea să scape de lei – piața, nu investitorii, că aceștia nu există – nimeni nu vrea să investească într-o economie dusă de râpă. Leii ies din piață, și băncile ridică dobânzile, pentru că nu mai sunt lei. Dacă Banca ar arunca înapoi leii pe piață, inflația s-ar duce spre cvadruplare (adică ar crește de patru ori -20%) iar BNR ar pierde orice credibilitate internațională, împrumuturi ioc pentru guvern, rezerva s-ar duce dreaq – adică exact ce vor guvernanții.
    Toată așa zisa mărire de salarii s-ar transforma într-o scădere, și toată lumea ar fi mulțumită.
    Sau credeți cumva că BNR este o ceată de magicieni care poate să tipărească bani la cererea guvernului și să mulțumească pe toată lumea? În cazul acesta vă doresc noapte bună – Noaptea Minții!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger