AcasăNewsVal de reactii dupa vestea plecarii din aceasta lume a lui Neagu...

Val de reactii dupa vestea plecarii din aceasta lume a lui Neagu Djuvara

(foto: facebook)

Tristul anunt pe care l-a primit Romania, in aceasta zi de 25 ianuarie -ultima zi pe pamant a istoricului, diplomatului si scriitorului Neagu Djuvara – a fost urmat de un numar mare de mesaje. Toate avand ca element comun regretul fata de plecarea din aceasta lume a uneia dintre cele mai insemnate personalitati ale neamului romanesc.

Neagu Djuvara

Printre oficialii care au transmis un gand in semn de ramas bun se numara premierul interimar. „Neagu Djuvara va ramane in amintirea mea un aristocrat al spiritului, prin  generozitatea de a insufleti generatii si prin puterea de a inspira viitorul. Istoricul a scris cu sufletul, filozoful ne-a invatat adevarul, romanul Neagu Djuvara ne-a indrumat catre moralitate! Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!”, sunt cuvintele pe care le-a transmis Mihai Fifor, intr-un moment greu pentru cultura autohtona.

Cele mai multe mesaje au fost transmise, insa, prin intermediul Facebook. „A murit Neagu Djuvara. S-a mai dus o lumina. Odihneasca-se-n pace”, a scris cunoscutul scriitor si cadru universitar, Mircea Cartarescu.

Din sfera reactiilor iscate pe scena politica, fostul sef al statului, Traian Basescu, a ales sa evoce felul in care regretatul istoric si-a iubit tara: „Drum bun, Neagu Djuvara. Ai plecat la stele, dar ne-ai lasat opera ta, dragostea ta pentru tara, pentru cultura, pentru oamenii acestui pamant. Un om care a plecat dintre noi cu sufletul impacat pentru ca el singur ne-a iubit pe noi, pe romani, poate, mai mult decat l-am iubit noi toti la un loc”.

Liviu Dragnea, al treilea om in stat si, totodata, lider al PSD-ului a evidentiat faptul ca Neagu Djuvara e un veritabil reper de civism. „Romania a pierdut astazi una dintre cele mai mari valori! Un intelectual desavarsit, Neagu Djuvara reprezinta un reper de moralitate si civism, un om care s-a luptat intreaga sa viata pentru interesele Romaniei si ale romanilor. Dumnezeu sa-l odihneasca!”, considera Liviu Dragnea.

Un alt nume cunoscut din tabara social-democrata care a transmis un mesaj dupa ce s-a aflat ca venerabilul istoric a parasit aceasta lume este primarul Capitalei. „A plecat dintre noi, la venerabila varsta de 101 ani, istoricul, scriitorul si diplomatul Neagu Djuvara, o personalitate remarcabila, contemporana cu toate evenimentele importante ale istoriei recente, incepand cu Marea Unire de la 1918 si terminand cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. In semn de profund respect pentru viata si activitatea sa, cu ocazia implinirii a 100 de ani, domnului Neagu Djuvara i-a fost decernat titlul de cetatean de onoare al Municipiului Bucuresti. Ma alatur celor care deplang aceasta ireparabila pierdere si transmit sincere condoleante familiei. Dumnezeu sa-l aiba in paza!”, a transmis Gabriela Firea pe reteaua de socializare.

105 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger