AcasăNewsVa renunta SUA la executii?

Va renunta SUA la executii?

This photo taken May 27, 2008 file photo shows the gurney in Huntsville, Texas, where Texas' condemned are strapped down to receive a lethal dose of drugs. The first execution by lethal injection in Texas occurred in 1982. Since then the state has executed 499 prisoners. (AP Photo/Pat Sullivan, File)

Pentru prima data dupa 2006, Statele Unite nu figureaza printre primele cinci tari care aplica cel mai mare numar al pedepselor cu moartea, indica Amnesty International. In 2016, 20 de persoane au fost executate in SUA.

O cifra in scadere, la fel si numarul condamnarilor la moarte, anul trecut. Potrivit specialistilor, numarul din ce in ce mai redus al executiilor se explica prin penuria de substante letale utilizate in aplicarea pedepsei. Laboratoarel eeuropene refuza sa le exporte in acest scop, o decizie luata si de cele americane, pe fondul presiunilor pentru abolirea pedepsei capitale in SUA. Astfel, a fost necesara inlocuirea unor produse din amestecul mortal, ceea ce a condus la executii care au provocat suferinte celor executati. Pe de alta parte, costul economic pentru statele care practica inca executiile este mult mai mare decat ar putea parea. A condamna o persoana la moarte antreneaza proceduri ce pot dura 10, 15 sau chiar 30 de ani. Abolitionistii pledeaza deci pentru comutarea la inchisoare pe viata ca alternativa. SUA sunt divizate insa in privinta aplicarii pedepsei cu moartea. Expertii considera ca diminuarea numarului de executii si de condamnari la moarte vor conduce la disparitia pedepsei capitale. Dar sociologii nuanteaza lucrurile. Nu inseamna ca populatia americana este favorabila abolirii, in ansamblul ei. Iar o  decizie a Curtii supreme privind o eventuala neconstitutionalitate a pedepsei cu moartea ar fi mai greu sub administratia Trump. Pentru Amnesty, cifrele din raport reprezinta ”o etapa”, mai ales ca 19 state din cele 31 care autorizeaza pedeapsa cu moartea au abolit-o. Iar 12 nu au mai aplicat-o de cel putin 10 ani.

author avatar
Tudor Borcea
83 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger