AcasăNewsVa dura doi ani pana cand ISIS va putea fi vanat in...

Va dura doi ani pana cand ISIS va putea fi vanat in Irak

Potrivit Consiliului de Securitate ONU, 15.000 de oameni din 80 de tari s-au alaturat anul trecut organizatiilor radicale precum Statul Islamic

Coalitia condusa de SUA ar putea avea nevoie de doi ani pentru a-i izgoni pe jihadistii Statului Islamic din Irak, a carui armata nu este inca operationala.

Potrivit Consiliului de Securitate ONU, 15.000 de oameni din 80 de tari s-au alaturat anul trecut organizatiilor radicale precum Statul Islamic

Estimarea a fost facuta ieri de seful diplomatiei britanice, Philip Hammond, la Londra, in timpul summit-ului pe tema amenintarii ISIS, la care au participat cele 21 de tari angajate in lupta impotriva jihadistilor care controleaza vaste teritorii din estul si nordul Irakului si din estul Siriei. ” Asta nu se poate face in trei luni sau in sase luni. Va fi nevoie de un an, de doi ani, pentru a scoate ISIS afara din Irak, dar vom face tot ceea ce trebuie pentru a produce o cotitura, a declarat Hammond. Printre subiectele discutiilor s-au numarat mijloacele de intarire a campaniei militare contra ISIS in cele doua tari,  ”strangularea” finantarilor catre grupul islamist, reducerea afluxului de combatanti jihadisti straini, comunicarile strategice sau asistenta umanitara.

”Provocarea vremurilor noastre”

Secretarul de stat american John Kerry s-a aflat de asemenea la Londra, la fel si premierul Irakului, Haider al Abadi, pentru intalniri cu omologul David Cameron, relateaza Reuters. Premierul irakian a solicitat sprijin pentru antrenamentul si echipamentul armatei guvernamentale. ”Amenintarea terorii islamiste cu care va confruntati in Irak este o si o amenintare careia trebuie sa-i facem fata in Marea Britanie. Vom face tot ce ne sta in putere pentru a-i impiedica pe combatantii straini sa ajunga in tara dumneavoastra si sa semene haosul la care suntem martori astazi”, a replicat Cameron. Deschizand lucrarire reuniunii, John Kerry a estimat ca lupta contra ISIS reprezinta ”provocarea vremurilor noastre”. El a estimat ca SUA si Coalitia au ”stopat avansul ISIS in Irak”. ”Dar mai avem inca multe de facut”, a spus oficialul american, in conditiile punerii pe tapet a chestiunii, sensibile, a  combatantilor straini care adereaza la Statul Islamic, dintre care unii au revenit in Europa, prin prisma atacurilor de la Paris.

Expira ultimatumul dat de jihadisti pentru ostaticii japonezi

Statul Islamic a amenintat ca va executa, astazi, doi ostatici japonezi daca Tokyo nu va plati o rascumparare de 200 de milioane de dolari. Premierul nipon Shinzo Abe si ministrul de Externe Fumio Kishida au activat de marti toate canalele diplomatice in incercarea de a obtine ”eliberarea imediata” a lui Haruna Yukawa si Kenji Goto. Abe a declarat anterior ca ”nu va ceda deloc terorismului”.

author avatar
Tudor Borcea
229 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger