AcasăNewsUSR, acuzatii de finantare din Rusia

USR, acuzatii de finantare din Rusia

Breaking news:  Mirel Palada a depus plângere penală împotriva USR, formațiune acuzată că a primit finanțare ilegală din Rusia
• DNA l-a audiat astăzi pe sociologul Mirel Palada în dosarul deschis de procurori privind finanțarea ilegală a USR. Fostul purtător de cuvânt al Guvernului Victor Ponta a depus o sesizare penală împotriva Uniunii Salvați România, pe temeiul finanțării ilegale a partidului, banii provenind din Rusia.
• Conform declarațiilor de la ieșirea de la DNA, Palada a prezentat anchetatorilor probe scrise care arată că formațiunea condusă Dan Barna a încălcat legislația electorală și legea finanțării partidelor.
• La ieșirea de la audieri, Mirel Palada a declarat: „Am depus o sesizare privind neregulile la adresa Uniunii Salvați România. În urma emisiunilor și informațiilor din presă, rezultă că au strâns fondurile nerespenctând legea și au avut parte de un avantaj necinstit în competiția politică. Au luat banii prin intermediul unor entități nonpolitice. Este vorba despre felul în care campania electorală nu a respectat condițiile legale”.
•  „Temerea mea este ca dânşii au primit fonduri din partea unor instituţii non-româneşti. Nu ştiu dacă au primit fonduri de la organizaţii non teroriste, dacă au primit fonduri de la state care nu sunt prietene cu România şi cu interesele sale strategice. În consecinţă, e bine ca instituţiile statului în care am încredere să verifice acest lucru. Sunt probe pe care le-am depus. Am depus probe privind felul în care se poate face finanţarea acestui partid de manieră ilegală. Lucruri care au fost probate în emisiuni. Am depus înregistrare de la emisiuni. (…) Informaţiile se referă la USR. Exclusiv la USR”, a mai spus Palada.
• Reamintim că, la începutul anului, procurorii de la Parchetul General au deschis un dosar penal in rem cu privire la posibila finanţare ilegală a Uniunii Salvaţi România (USR). Faptele cercetate de procurori vizează infracțiunile de delapidare, spălare de bani şi conflict de interese.
• Presa a notat că, în 2016, Matei Păun a fost angajat drept șeful campaniei electorale a USR (pe vremea aceea USB),  un om de afaceri al cărui business se desfșoară în spațiul ex-sovietic. ZF nota că Matei Paun este un bancher de investiţii pe care, în anii ’90 viaţa şi job-ul l-au adus la Moscova, acolo unde se puneau bazele noilor miliardari ruşi pe ruinele fostului imperiu sovietic.
• Din cauza acestor legături cu Rusia și a modului netransparent în care au fost cheltuiți banii din campanie, Sergiu Moroianu, soțul lui Clotilde Armand, și-a dat demisia din USR și l-a acuzat pe Matei Păun că este omul rușilor.
• În mod ironic, reprezentanții USR din Parlament criticau modificările aduse de PSD la Legea finanțării partidelor, acuzând că se permite finanțarea ilegală a partidelor, fiind eliminată din lege măsura confiscării sumelor primite ilegal de partide sau utilizate ilegal în campaniile electorale.
author avatar
Andrei Coman
918 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger