Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Unitatea si demnitatea UE, puse la incercare

Unitatea si demnitatea UE, puse la incercare

Autor:

La nivel declarativ, Uniunea Europeana isi mentine punctul de vedere referitor la pastrarea in vigoare a Acordului. Insa amenintarea lui Trump la adresa statelor/ companiilor care vor continua sa faca afaceri cu Iranul da frisoane in multe cancelarii de pe continent. Deocamdata, Federica Mogherini, „ministrul de Externe” al UE, a declarat ca „vom continua implementarea totala si efectiva a Acordului nuclear cu Iranul”, in timp ce premierul Marii Britanii, Theresa May, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si presedintele Frantei, Emmanuel Macron, au redactat o declaratie comuna: „Incurajam Iranul sa aiba o atitudine de retinere fata de hotararea SUA. Iran trebuie sa continue indeplinirea obligatiilor asumate prin acest tratat”.

 

uniunea europeana Unitatea si demnitatea UE, puse la incercare

European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.

Daca asa vor sta lucrurile, atunci Donald Trump risca enorm de mult, intrucat SUA vor fi puse la zid de intreaga comunitate internationala. Neseriozitatea americanilor a fost taxata si de China, Turcia si Rusia, iar cu o Germania si Franta impotriva, Statele Unite s-ar vedea puse la zid. Seful Trezoreriei americane a amenintat ca orice companie care va derulra afaceri in si cu Iran vor fi aspru sanctionate de catre Statele Unite. Primul semnal l-a dat compania franceza Total care are in derulare un contract de 1 miliard de dolari cu Iranul. Francezii au anuntat ca renunta la un software produs de SUA (o afacere de zeci de milioane de dolari), dar concediaza si toti angajatii cu cetatenie americana (peste o mie). Cam acesta este raspunsul de moment al companiilor europene la amenintarile oficialilor americani. In momentul de fata, cartea care se joaca are cea mai mare miza: controlul total asupra politicii mondiale. „Cine da ordine si cine le executa?”, iata statutul spre care alearga acesti jucatori. Din pacate, temerile sunt ca un invingator nu poate rezulta decat in urma celui de-Al Treilea Razboi Mondial.

Romania, din nou cu fundul in doua luntri

Si, ca de fiecare data in momentele fierbinti ale istoriei, Romania se nimereste cu fundul in doua luntri. Este si membra a U.E., dar are si un parteneriat strategic cu SUA, de care doar ea e foarte mandra! Nu o data, tara noastra a dat impresia ca mai degraba reprezinta interesele americane la Bruxelles decat pe ale ei, o atitudine de slugarnicie ce a provocat sila si mila in Parlamentul European. Ce va face Bucurestiul in contextul unei rupturi totale intre Europa si America, iata o intrebare la care cu greu putem anticipa un raspuns. Pai, cu un presedinte-turist si sumedenie de politicieni hrapareti, Romaniei ii ramane pozitia strutului. Ca sa intelegeti dimensiunea situatiei, aflati ca la nivelul anului 2017, am avut schimburi comerciale cu Iranul cifrate la 500 milioane de dolari, iar cu America de 200 milioane de dolari.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 20-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!