AcasăNewsUNGREXIT: Bastionul rusesc de la Budapesta isi arata coltii

UNGREXIT: Bastionul rusesc de la Budapesta isi arata coltii

Ca toate tarile de pe planeta, si Ungaria are un buget. Din acest buget, Executivul maghiar a initiat o campanie antiUE, numita „Sa oprim Bruxelles-ul”, in conditiile in care tara lor e membru UE. Are boase, Orban asta, vor spune unii. Asa o fi, dar acele boase sunt depozitate la Kremlin, in seiful lui Putin.

Am vazut la un post TV cum ca Budapesta a fost „luminata” de gestul Londrei si ca forteaza un UNGREXIT, la umbra vointei populare, care, nu-i asa?, e suverana si trebuie respectata, democratic. Total gresit. Una-i sula, alta-i prefectura. Ora exacta inca se da de la Big Ben, si nu pare ca aceasta cutuma sa se schimbe prea curand. Basca, in timp ce Londra va fi sprijinita economico-politic de juma’ din lume, Budapesta aspira numai la suportul mujic. Londra ramane la Vest, iar Budapesta aluneca spre opus. UNGREXITUL va fi, in cel mai bun caz, un BREXIT pe dos. Altadata campioana la investitii europene, mare exemplu pentru estul Europei, Ungaria azi stagneaza periculos, economic nu zambeste, investitorii raman cei traditionali si resursele naturale nu exista. Geopolitic, Ungaria nu sta pe roze: nimeni dintre vecini nu-i inghite, de cand vrea pamant de la toti. Aflat cu treburi multe pe cap, Bruxelles-ul s-a saturat de obrazniciile maghiare, tot observand cum Moscova investeste masiv in politica de la Budapesta. Kremlinul a pompat si in FIDESZ, partid la putere, dar si in partida opozanta, JOBBIK, ambele cu deloc drag de UE. Oricare ar veni la putere, rezultatul este acelasi: prorus. Ungurii s-au gandit sa transforme in avantaj si faptul ca Budapesta nu a fost inclusa in frontul Polonia-Romania de catre NATO. Si asa este pe cale Kremlinul sa puna un cap de pod peste frontiera occidentala asezata in Est, lucru pentru care rusii sunt gata sa-i premieze pe unguri cu tot gazul lor din Siberia.  Povestile lui Victor Orban despre problemele migratiei sunt vopsea curata. Nu te rupi de UE pentru o mie, doua de migranti, si aia vai de steaua lor, nu. Vrand-nevrand, Ungaria a devenit, pas-pas, scula rusilor de dincolo de Tisa, o vuvuzea alimentata de gazul Federatiei Ruse. Oare vasalitatea Ungariei vizavi de Rusia  poate fi solutia unei tari care s-a suparat ca magarul pe sat? Pardon, pe UE?  Sa nu uitam ca senilele tancurilor rusesti stiu deja drumul Budapestei, oras unde cazacii n-au calcat deloc ca prieteni ai poporului maghiar.

Centrala de la Paks si elicopterele rusesti

In urma cu doi ani, Comisia Europeana declansase o procedura de infringement impotriva Ungariei in legatura cu intentia acesteia de a construi impreuna cu rusii o centrala nucleara la Paks. In martie anul curent, CE renunta si da liber Budapestei sa poate incepe sa construiasca doua noi reactoare nucleare. Din suma totala, zece miliarde de euro reprezinta un imprumut din partea Rusiei. Contractul privind extinderea centralei nucleare de la Paks a fost semnat, fara licitatie, tot cu o firma ruseasca, Rosatom. Deci, Bruxelles-ul a inteles ideea, dar s-a dovedit mai cu mila. Raspunsul a fost pe masura, cica folosind 1 la suta din bugetul anului pentru armata, Budapesta cumpara 30 de elicoptere ultraperformante. Tot de la rusi. A naibii tara NATO…

author avatar
Catalin Dumitrescu
511 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger