Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Ungaria, Moldova si Bulgaria, la mana Romaniei!

Ungaria, Moldova si Bulgaria, la mana Romaniei!

Autor:

Avem o avere (inca neexploatata) si nu stim ce sa facem cu ea. De fapt, la ce politicieni are Romania, mai corect ar fi „nu stiu cum s-o praduiasca mai repede”. Zacamintele gazeifere descoperite in bazinul Marii Negre ne promoveaza direct in liga marilor exportatori din domeniu. De aici incolo, calculele economice sunt multiple, iar presiunile imping limitele dincolo de granitele diplomatiei.

 

gaze naturale Ungaria, Moldova si Bulgaria, la mana Romaniei!

Cu gazele din Marea Neagra, putem „subordona” energetic tarile vecine

Putine sunt statele lumii care se pot lauda ca detin independenta energetica. Hulita si improscata cu zoaie in presa occidentala, ba de multe ori dezavuata chiar de proprii cetateni, Romania se pregateste timid sa ia loc la masa alaturi de cei mai importanti jucatori din domeniu. Ca le place sa o faca sau, dimpotriva, unora le provoaca scarba, vecinii ne cauta acum prietenia, ba sunt unii care vin cu mana-ntinsa (dar tot au gura mare) la pomana de la Bucuresti.

Lovitura pentru Gazprom

Ultimele estimari arata ca-n bazinul romanesc al Marii Negre ar fi zacaminte gazeifere de aproape 200 de miliarde de metri cubi, o cantitate suficient de mare incat sa permita Romaniei exercitarea unui control asupra intregii regiuni. Cel putin trei state din jur ar putea fi alimentate cu gaz romanesc, ceea ce in termeni economici inseamna scoaterea Gazpromului din joc.

In clipa de fata, cea mai des vehiculata varianta se refera la alimentarea vecinilor bulgari, unguri si moldoveni cu gaz din Marea Neagra. Expertii in sondarie dau asigurari ca anual se pot extrage pana la 10 miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce plaseaza Romania intr-un jucator foarte important pe piata locala. Fratii de peste Prut consuma un miliard de metri cubi pe an, bulgarii ajung la trei miliarde, iar ungurii se apropie de 10 miliarde de metri cubi de gaze. Intregul necesar de gaze pentru Chisinau si Sofia ar putea fi suportat de Romania (4 miliarde de metri cubi), iar Budapestei i-ar ramane 6 miliarde, mai mult de jumatate din consumul total.

Negocieri dure, Budapesta vrea pe gratis

De departe, cele mai dure negocieri se poarta cu Ungaria, cel mai dificil dintre vecinii romaniei. Budapesta poate alege sa cumpere gaz romanesc in dauna ofertei Gazprom, astfel ca numai si din aceasta perspectiva Bucurestiul reprezinta o sansa nesperata. Si, atunci, de ce tin maghiarii coada sus si latra la stele?! Pozitia FGSZ (transportatorul national de gaz) este ca Ungaria face o favoare Romaniei prin acceptarea gazului din Marea Neagra, nu invers, cum ar parea firesc.

Vanzare la liber vs. „cadou” pentru Ucraina

Cel mai probabil, Romania va alege calea cedarii exploatarilor maritime catre companiile americane. Asta inseamna vanzarea gazului la liber, fie prin negociere directa cu statele interesate, fie pe bursa de la Bucuresti, asa cum isi doreste o parte din politicieni. Indiferent, Romania s-ar alege cu redevente de maximum 13% pe an din profitul inregistrat (adica, declarat, caci este neverificabil!) de companiile exploatatoare.

Totusi, planurile administratiei de la Washington par a fi cu totul altele, americanii dorind sa foloseasca gazul din Marea Neagra pentru aprovizionarea Ucrainei (in prezent, dependenta de Gazprom). Pentru rusi, asta inseamna o lovitura in plin, un adevarat KO in planul imaginii externe a presedintelui Vladimir Putin.


4 comentarii to Ungaria, Moldova si Bulgaria, la mana Romaniei!

 1. cobe

  Desigur,prin exploatarea zacamintelor de gaze din marea neagra vor profita oamenii din Colonie prin cresterea investitiilor,implicita nivelului de ,era sa zic de trai,de co2 din regiune.Chiar crede cineva ca va profita Colonia de asa pleasca,nicideecum,tot profitul va fi exportat catre stapanii nostri,clientii nostri.

  • Magda

   La ce pupincuriști de politicieni avem noi în fața celorlalte state (puteri)…ca iobagii cu cușma-n mână, umili, cu picioarele în glod, dar sforari maeștrii (emeriți chiar) ȘI ai dracului cu bieții de români, care nu mai cred în ei demult…decât cei de o anumită vârstă ori cei cu un anumite IQ!

 2. Lica

  Da o lovitira de nu putem plati factira la gaz. Daca dai la huni gratis si eu dau 2 lei m³ pt ce au murit strabunii si bunii? Ei nu pot aduce butelii pe Dunere? Apoi ai 50 de ani si nu te intorci la rusi? Independenta energetica inseamna sa ai 50 la suta energie verde si 50 la suta energie nucleara aia inseamna inca 5 hidrocentrale 50 parcuri eoliene si cartiere fotovoltaice., plus inca un Cernavoda. Aia inseamna caldura apa calda si curent 50 la suta moca iarna 100 procent moca vara adica te doare in coccis de gaz rusesc si facturi… rest de gaz la brichete si industrial forevar end evar.

 3. Lica

  Fratii romani basarabeni ajutati si scutiti de preturi mari restu mana
  pe caş. Noi nu avem chiloti in cur si dam pomana acum ne cad avioanele cacorcodelele da dam gaz avem gaze… Sintem balonati de la fasole.


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 20-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!