AcasăNewsUngaria interzice strainilor sa cumpere teren agricol

Ungaria interzice strainilor sa cumpere teren agricol

Parlamentul de la Budapesta a adoptat o lege potrivit careia investitorii straini nu mai pot sa cumpere terenuri agricole in Ungaria.

Staistica. Strainii detin 5% din suprafata agricola a tarii

Ministerul dezvoltarii rurale din Ungaria a precizat ca, urmare a legii, doar ungurii vor putea sa cumpere terenuri in viitor. „Constitutia garanteaza pamantul ca fiind o avere nationala, o mostenire comuna si o protejeaza de speculatori”, se arata intr-un comunicat al ministerului mentionat. In expunerea de motive a legii se arata ca terenul agricol trebuie protejat fata de marii speculatori si bancheri in favoarea proprietarilor mici si medii de terenuri agricole si a agricultorilor.

Spre comparatie, in Romania,autoritatile sustin  ca din 2014 nu mai au cum sa blocheze vanzarea de terenuri agricole catre persoane fizice de alta cetatenie, actualmente fiind permisa intrainarea terenurilor doar catre persoane juridice straine. Conform statisticilor, suprafata agricola totala a Romaniei este de 13,3 milioane de hectare, dintre care 8,3 milioane hectare o reprezinta suprafata arabila. In prezent, sute de societati comerciale cu actionari straini detin peste 400.000 de hectare de teren agricol (5% din suprafata agricola a tarii), in special in Banat si Oltenia. In vreme ce terenurile agrcole se vand in restul statelor UE la preturi cuprinse intre 8.000 si 20.000 de euro pe hectar, in Romania se tranzactioneaza la un pret mediu de 2.000 de euro pe hectar. Principalii detinatori ai terenurilor sunt – prin diverse firme –  cetateni italieni, germani si danezi.

author avatar
Arpad Dobre
486 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger