AcasăNewsUngaria are prima uzina BMW din Europa de Est

Ungaria are prima uzina BMW din Europa de Est

Producatorii auto premium investesc masiv in Ungaria intr-un sector care a devenit capital pentru economia maghiara

Gigantul auto german a ocolit Romania chiar daca uzina se va construi colea, langa noi, la Debretin. Investitia? 1 miliard de euro. Motivul alegerii locatiei? O ”foarte buna infrastructura”. Pricepe cineva la Bucuresti? De notat ca, inainte de 1989, Ungaria nu producea autoturisme.

Producatorii auto premium investesc masiv in Ungaria intr un sector care a devenit capital pentru economia maghiara

Dupa Audi (instalat in Gyor) si Mercedes (instalat in Kecskemet) , un alt gigant auto german alege tara vecina cu noi pentru a-si implanta o noua capacitate de productie. Deci principalii actori din segmentul auto premium produc si in Ungaria,tara care a dovedit ca se ridica la inaltele standarde ce se cer pentru asemenea uzine de varf: infrastructura, logistica, furnizori, legislatie clara, personal calificat, investitii si atragerea personalului calificat, etc. Noi romanem la ce stim: low-cost. Low-cost vinzi, low-money capeti, cu toate ca si Renault a obosit sa ne tot explice ca industria auto presupune si autostrazi, nu gropi. Romania are competitori directi in tarile din Estul Europei privind investitiile in segmentul auto si nu numai. Investitiile marilor companii straine au reprezentat, teoretic, o prioritate pentru toate guvernele de la Bucuresti. Numai ca, pentru a atrage firme precum BMW, trebuie sa ai ce oferi, incepand de la infrastructura si pana la un mediu de afaceri atractiv si solid. In Romania, orarul trenurilor este teoretic, tara nu este interconectata: cum sa-si raspandesti productia in toata Europa daca nu ai sosele? Ce fabricant auto ar investi intr-o tara care nu are racordate capacitatile de productie la un tronson de autostrada? Intr-o tara ce se face remarcata in Europa doar pentru paruiala politica si furtul din banul public. O tara ocolita si de marile proiecte energetice internationale. O tara care nu-i in stare sa valorifice mai nimic din strategile iesiri la Dunare si la Marea Neagra.O uzina auto este o structura care merge ca un ceas elvetian. Daca, dincolo de portile ei, ritmul se transforma in pendula sovietica, putem sa-i asteptam mult si bine pe cei de la BMW, cum i-am asteptat cu ochii-n soare si pe americani. Inainte de 1989, Ungaria nu producea autoturisme, Romania producea trei marci: Dacia, Oltcit si Aro. Dupa 30 de ani,  Ungaria este tara din Europa de Est cea mai curtata de constructorii auto premium. Asa merg lucrurile.

Va porni anul viitor

Revenind la uzina din Debretin, a carei constructie va debuta  in cel de-al doilea trimestru al anului viitor, acolo vor fi produse atat automobile cu motoare clasice cat si automobile electrice. ”Dupa importante investitii in China, Mexic si SUA, ne consolidam activitatile in Europa pentru a pastra un echilibru al productiei intre Asia, America si continentul european”, a declarat patronul BMW, Harald Kruger. Uzina va genera direct 1000 de locuri de munca si un ”un numar mare” de locuri de munca in reteaua furnizorilor din regiune. Potrivit BMW, locatia a fost aleasa pentru „infrastructura foarte buna” si apropierea de reteaua existenta a furnizorilor maghiari. Anual, BMW cumpara piese detasate si servicii pentru 1,4 miliarde de euro in Ungaria. Guvernul de la Budapesta a salutat ”o mare reusita pentru Ungaria”. ”Aceasta investitie va contribui la competitivitatea economiei Ungariei si va intari legarturile economice dintre tara noastra si Germania”, a declarat ministrul maghiar de Externe, Peter, Szijjarto, adaugand ca negocierile cu BMW au durat 14 luni. Uzina din Debretin va avea o capacitate de 150.000 de unitati pe an, totul dintr-o singura linie de productie. Sectorul auto ofera aproape o treime din exporturile maghiare si aceasta proportie ar putea depasi 40% odata ce noua fabrica BMW va intra in functiune.De notat ca in tara vecina cu Romania produce si constructorul generalist Suzuki. In Europa, BMW are opt uzine in Germania, trei in Marea Britanie si una in Austria.

author avatar
Tudor Borcea
779 afisari

2 COMENTARII

  1. Pai e si normal sa aiba. Noi nu avem si nici nu vom avea, pentru ca partidul cu mustata este preocupat de modificarea legilor sa raspunda nevoilor lor. Iar cel mai rau este ca si national.ro sustine astfel de demers si implicit pe PSD. In loc sa militeze pentru dezvoltarea tarii si sa taxeze astfel de atitudine totalitare.
    Sinteti ipocriti!

  2. Pai ce miel mancam noi cand si micul original care e miel porc acum e vita porc ba am vazut si aberatii mici de pui sau mici vegani. Mielu de Pasti cu ceva oase ramase ce am facut zilele trecute o ciorba, am intrebat ciobanul ca mereu intreb ciobanul a zis ca e din Bran si nu din NZ.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger