AcasăNewsUn tsunami va lovi Europa!

Un tsunami va lovi Europa!

Jacques Attali, omul care l-a facut pe Emmanuel Macron presedinte

Ne-am obisnuit atat de tare cu lideri galagiosi incat am uitat cum este sa asculti un adevarat guru al politicii. Putini sunt cei care au aceasta putere, de a reduce la tacere o lume atunci cand deschid ei gura, iar Jacques Attali e, in mod cert,  unul dintre. Fost sfatuitor al lui François Mitterrand, acum il tine de mana pe mai tanarul si neinitiatul Emmanuel Macron. Nu-i plac aparitiile publice, dar se foloseste de ele cand are interes, iar azi vrea sa transmita Europei un mesaj de avertisment: urmeaza o criza economica de proportii apocaliptice!

Jacques Attali omul care l a facut pe Emmanuel Macron presedinte

Despre Jacques Attali se stie ca este printre cei mai respectati consilieri din lume, parerile sale fiind ascultate de mai toti politicienii planetei. La 75 de ani, ramane activ in politica ca „sfatuitor” al presedintelui Macron, insa, de fapt, vorbele lui sunt directii pe care le urmeaza tot mai multi, nu doar actualul numar 1 de la Elysee.

Uniunea Europeana este in fata unui eveniment care-i va schimba istoria. Brexitul va fi, insa, intrecut in intensitate de provocarile ce vin si aici Attali pune pe primul loc marele tsunami economico-financiar ce va lovi continentul anul acesta. Da, in 2019, nu mai tarziu, o previziune cum nu se poate mai sumbra facuta din chiar primul trimestru al anului.

Critica imbogatirea obscena a miliardarilor

Pare neverosimil ca un personaj provenit din cele mai inalte sfere ale influentei globale sa critice tocmai imbogatirea miliardarilor planetei. Si, totusi, exact asta face Jacques Attali, care vede pericolul revoltelor sociale izbucnite pe fondul saracirii popoarelor. „Pentru noi, dezvoltarea este «pozitiva» daca este durabila din punct de vedere ecologic, dar si sociala. Exista o urgenta extrema. Ne confruntam cu o situatie de urgenta sociala, deoarece exista o accentuare obscena a concentrarii bogatiei in cateva maini, despre care nu puteam discuta acum 15 sau 20 de ani si care a venit pe fondul globalizarii pietelor. Globalizarea pietelor creeaza nedreptati si inegalitati care nu sunt compensate de un sistem global de redistribuire a bogatiei. Sistemul va exploda, deoarece exista prea multa concentrare a bogatiei si tot mai multi saraci. Daca nu vom actiona, natiunile se vor inchide in ele, iar protectionismul ne va conduce la dezastru”.

Si apropierea alegerilor europarlamentare il ingrijoreaza pe consilierul presedintelui Macron, in conditiile in carea vocea populismului se face tot mai auzita in mijlocul alegatorilor. Attali chiar atrage atentia asupra acestui aspect: „Am vazut la inceputul secolului al XX-lea care au fost consecintele populismului. Aveam totul pentru a fi fericiti – progres, optimism, dar am ramas blocati in populism si am avut 80 de ani de barbarism. Totusi, sa nu exagerati cresterea populistilor. Ei reprezinta in sondaje doar 20-25%, nu sunt o majoritate”.

„En Marche”, o rabufnire pozitiva

Franta se confrunta cu o serie de proteste care s-au transformat in lupte de strada. „En Marche” nu mai reprezinta vocea cetatenilor nemultumiti de politica macronista, a trecut bariera unei simple miscari de strada, pasind pe calea organizatiilor de gherila. Masini incendiate, politisti linsati, oameni simpli loviti, magazine devastate si jefuite, asta este, in prezent, En Marche. Culmea, Attali o vede ca pe ceva …pozitiv: „Suntem martorii unei reorganizari a fortelor. Exista o miscare centristica si pozitiva, En Marche, in Franta, dar cu alte nume in alte tari. Partidele traditionale nu au reusit sa se reinnoiasca. Partidul socialist nu a reusit sa inteleaga dimensiunea sociala si a fost coplesit din punct de vedere intelectual. Trebuie sa relansam cu orice pret partidele din stanga si de dreapta, pentru ca nimic nu ar fi mai rau decat o confruntare simplista intre populisti si modernisti. La inceput, modernistii vor castiga, timp de cinci ani, zece ani. Dar daca vom instala populistii ca singura alternativa, intr-o zi ei vor conduce. Si asta e prea periculos”.

Armata SUA nu va salva Europa!

Daca naivii inca mai cred in protectionismul militar al SUA, ei bine Jacque Attail ii trezeste la realitate: niciun soldat american nu ne va sari in aparare in caz de atac! Ba, din contra, i-am putea regasi in tabara adversa! Naivii de care vorbeste consilierul lui Macron (si pe care ii si numeste) sunt polonezii si cehii, dar in tabara asta un loc fruntas ar trebui sa-l ocupe si romanii, pentru care dependenta de Armata SUA e, deja, caz patologic.

„In lume avem doua natiuni extrem de puternice: Statele Unite si China. China este o economie de piata totalitarista, SUA sunt o democratie cu o structura totalitara. Noi, europenii, suntem undeva in mijloc. Suntem cea mai bogata parte a lumii, dar deschisa celor patru vanturi. Suntem singuri, in fata tuturor dusmanilor posibili, pentru ca mi-e clar ca americanii nu ne vor mai apara. Ei nu vor trimite mai multi soldati din trupele speciale pentru a salva Europa, chiar daca polonezii si cehii inca mai cred asta. Renasterea Europei va incepe odata cu constientizarea singuratatii sale, care o va face sa-si apere comorile, talentele si locul sau de prima putere in lume”.

Si atunci, aparitia unor lideri cu ideologii patriotice nu reprezinta tocmai raspunsul Europei la acest pericol? Ba da, explica Attail: „Paradoxal, discursurile italianului Matteo Salvini si ale altor populisti mi se par chiar pro-europene. Ei nu sunt impotriva Europei, sunt impotriva islamului in Europa. Ei nu vor ca Italia sa plece din Europa, vor sa o protejeze de dusmanii imaginati. Ei doresc o Europa unita, dar crestina (…) Suntem singuri, trebuie sa ne aparam. Pentru mine, unica solutie reala este infiintarea unei armate comune”.

author avatar
Nicholas Cezar
3.841 afisari

9 COMENTARII

  1. Cum si-a permis acest mare consilier sa ridice un pic presul sub care se ascunde atata mizerie europeana.Unde vom fi noi,din statura de Colonie fara economie proprie,atunci cand vom fi parasiti de aliati,cum am mai fost,fara sa fim anuntati din timp.Cu cine sau cine ne va sprijini macar sa ramanem in stadiul in care ne aflam,chiar daca de Colonie,cred ca ne asteapta o perioada lunga si dura a existentei noastre,lasii,tradatorii si mercenarii vor disparea,cat ai clipi,in locurile sigure unde si-au depus banii ce le asigura un trai linistit si lung,sau nu se va sti daca mai apuca.A cata oara tara noastra va fi luata prin totala surprindere de o criza economica sau militara,mai ales ultima varianta.Totusi scaparea noastra ar fi primirea noilor,viitorilor stapani,in genunchi,cu flori si temenele,va fi singura varianta,daca zonele de influenta,colonizare,vor fi iar impartite,ca la Yalta si Malta.Attali,mattali ne-ai bagat iar morcovii.

  2. My name is ” cobe ”, old retainer , like master , like man , such master , such servant ,like father like son .

  3. O analiza care ocoleste ADEVARUL, mai bine zis MARELE ADEVAR, Saracii din fostele colonii din Orient si Africa navalesc peste Europa BOGATA, dar care si-a construit aceste bogatii pe seama COLONIILOR pe care le-a lasat sarace si fara infrastructuri organizationale atunci cand s-au retras, trimitand acolo apoi multinationalele sa continue sa saraceasca aceste foste colonii. Sfarsitul secolului 20 si inceputul secolului 21 este marcat dureros de inlocuirea treptata a colonialismului statal de colonialismul multinationalelor. CRIZA exista, dar ea are la baza cauze de care Atali nici macar nu aminteste…Ocolirea adevarului din partea unuia care a fost consilierul unui lider socialist este trista si dezamagitoare. Faptul ca nu pune punctul pe I, adica nu vorbeste de urmarile colonialismului si neocolonialismului multinationalelor este dezamagitor…De ce iti e frica Atali si nu ne spui verde in fata ADEVARUL? Pana nu se va asuma acest adevar lucrurile vor deveni tot mai rele…?

  4. Pardon ? Sunt 4 minciuni cu care cocheteaza trolii intaratati de jurnalisti aserviti , rostogolind o retorica nationalist -xenofoba : Soros , Rusia , multinationalele si Inaltele Porti ( U.E si SUA ). Viktor Orban foloseste ideologia nationalista pentru voturi si putere , in Romania este practicata si folosita de unii ca sa schimbe legile penale si sa scape de dosare . In Romania sunt in jur de 37.000 de companii cu capital strain dintr-un total de 500.000 de companii la nivel national . Domnul Peiu ne lamureste cum stau , de fapt , lucrurile : ” 1. Guvernantii romani s-au delectat cu DEZMEMBRAREA SI PRADUIREA MARILOR FIRME ROMANESTI de constructii , ATRIBUINDU-LE ARBITRAR sau prin detestata metoda MEBO UNOR MARI EXCROCI . 2. Guvernantii romani AU PLANUIT SI EXECUTAT CU SADISM ruperea companiilor romanesti in zeci de parti , pe care LE-AU VANDUT PENTRU FAVORURI POLITICE . 3. Guvernantii romani au chemat INVESTITORI INDOIELNICI , AU TAIAT PANGLICI SI AU RAPORTAT SOMAJ MIC . 4. Guvernantii romani au preferat sa distribuie fabricile unor omarhaysami si mittali . 5.Romanii au decis sa puna pe bursa mari banci romanesti SI SA LE VINDEM PE SUME RIDICOLE . 6. Guvernul roman a hotarat SA VANDA PETROM unei firme austriece de trei ori mai mica fata de un investitor serios . 7. Guvernul roman A HOTARAT SA SPARGA RENEL IN 14 COMPANII PE CARE SA LE MARITE CONTRA UNOR FAVORURI POLITICE . 8.Guvernul roman A HOTARAT SA DEA SIDEX-UL DEMOLATORILOR INDIENI . 9. NOI , ROMANII , AM DISTRUS MARILE FIRME DE INFRASTRUCTURA ( Hidroconstructia , Energoconstructia , CCCF , trusturile de constructii judetene etc ). 10. Guvernele noastre AU DISTRUS CU BUNA STIINTA UNIVERSITATILE TEHNICE DE ELITA ALE TARII . 11. Guvernele noastre AU DECIS CA TREBUIE SA SCAPAM DE RUSINOASELE SCOLI PROFESIONALE . 12. PRIMARII NOSTRI TAIAU VESELI PANGLICA URIASELOR HALE DE HYPERMARKET . 13 . Daca vom critica multinationalele ca ne vand scump gazele , apa sau electricitatea SA NU UITATI COMPLICITATEA ANRE . 14. Daca vom critica OMV pentru LICHIDAREA PETROCHIMIEI ROMANESTI SA NU UITAM CA 3 GUVERNE ALE ROMANIEI AU FOST DE ACORD CU ASTA . ” Despre ce vorbim ?

  5. Nici gand sa functioneze o armata comuna. Nu vad cum va fi o armata comuna din parca 27 de state,nu vad durata de timp in care va fi infiintata ,nu vad centrul de comanda unde va fi si cine va comanda, nu vad organizarea ,logistica ,dotarea materiala si armamentul ( german ,francez ,italian etc.)apoi toate elementele de securizare a acesteia,nu vad spatiul unde va fi cantonata , apoi pregatirea elementului uman cu toate echipamentele ,mai sunt si multe altele si nu vad cum vor accepta francezii sa fie comandati de germani de ex.

    Avantajele USA ,Rusia si China sunt ca stiu perfect ce este o armata ,iar in plus americanii stiu cu experienta acumulata ce inseamna si teatre de operatiuni ( Irak ,Afganistan, de ex.) ,pe cand europenii nu stiu ,poate cu exceptia Frantei, caci restul nu prea au armate ,ca sa nu mai vorbim de dotare.Ar fi un avantaj chiar serios ,de pe urma infiintarii unei armate comune si anume relansarea productiei de armamentin UE cu creare de locuri de munca si cu tot ce decurge din asta.

    In rest domnul J.A. atinge niste subiecte reale , cu exceptia navalirii migratorilor peste UE.

  6. Daca îi durea’n buci nu facea scutu. Scutu e garantia faptului ca americanii isi onoreaza tratatul, tratat inventat de ei tocmai ca un dictator sa nu i sa mai scoale sa ocupe sau sa atace tari asa cum a patit Franta, Romania Polonia Anglia, Sua. Deci daca e sa am incredere in cineva am incredere in Sua. Iata cateva tari din Nato in care nu am incredere ca roman-Ungaria Anglia Bulgaria Turcia. Si o tara din afara Nato im care nu am incredere e Rusia. Alte tari din Nato in care am incredere Germania, Franta, Italia, Spania, Canada. O alta țară din afara Nato in care am incredere e Basarabia dar si in China.

  7. Deci sunt tari care nu-si platesc cei 2% pt Nato ce armata paralela mai vreti? Voi nu pricepeti ce cheltuiala . Toate aliantele europene in cursul istoriei au fost muci. America a fost drojdia care a reusit o alianta stabila in 50 de ani sau cat are Nato.

  8. As vedea un task force comun in privinta cercetarii UE in domeniul armamentului cu care sa ridici mingea la fileu americanilor dar nu e timp sau spatiu de redundanta militara.

  9. Dependenta patologica o da lipsa echipamentelor militare. Echipamente care sunt blocate de diversi ministri trecatori. Sa fii indepebdent inseamna 5 submarine 2 flote navale 2 armate 300 avioane atac 100 elicoptere 100 bombardiere 500 de tancuri 500 de transportoare 500.000 de soldati instruiti u, n general de armata la conducere. Nu avem.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger