AcasăNewsUn referendum inutil precum Iohannis

Un referendum inutil precum Iohannis

Sub masca referendumului, presedintele face campanie PNL-ului

Presedintele s-a scremut zadarnic cu ceea ce credea ca va fi o lovitura. Dupa o luna de gandire, dupa consultari cu partidele si cu ceea ce nu se stie de ce el o numeste „societate civila”, a zamislit o margica, precum gaina babei. Situatia este de un comic absolut si scoate in evidenta ridicolul prezidential. Cele doua intrebari pe care le va adresa in cadrul referendumului nu numai ca sunt incredibil de lipsite de profunzime, de relevanta, dar mai sunt si neconstitutionale. Sa chemi lumea la urne pentru a raspunde unor prostii situate dincolo de lege nu se mai poate numi referendum, ci numai un fason de a demonstra ca este presedinte.

Sub masca referendumului presedintele face campanie PNL ului

Cu doua intrebari inutile, referendumul devine, la randul lui, o actiune inutila. Daca ar fi sa-si puna mintea cu Iohannis, romanii ar putea sa dea totul peste cap, raspunzand invers decat se asteapta ascesta. Pur si simplu la misto. Cred, insa, ca vor adopta metoda cea mai simpla. Vor ignora complet referendumul, demonstrandu-i presedintelui ca este la fel de inutil ca un dulap sasesc, pictat cu floricele, intr-o garnitura in stil Edwardian.

Difera doar continutul

„Sunteti de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie”, ataca Iohannis la prima intrebare? Indiferent de ce-mi trece prin minte, nu pot sa-i raspund la curiozitatea asta. Nu de alta, dar Constitutia, la art. 74, alin. 2, mentioneaza ca nu pot face obiectul initiativei legislative a cetatenilor – implicit a unui referendum – problemele fiscale, cele cu caracter international, amnistia si gratierea. In consecinta, intrebarea este neconstitutionala.

Rares Bogdan acelasi slogan vestejit Jos Dragnea

Un presedinte care incalca legea fundamentala a tarii, indemnandu-i si pe cetateni sa o faca, este un presedinte util Romaniei? As zice ca nu. Fata de instigarea de a iesi in strada la tot felul de revolte cu scandal, stimuland incalcarea ordinii si linistii publice, nu e mare diferenta, tot instigare este si asta. Difera doar continutul. Intrebarea insa ramane: cui foloseste un referendum care, prin continut, se arata a fi neconstitutional?

O carticica atat de mica…

A doua intrebare ii trimite si mai rau in ridicol pe Iohannis. „Sunteti de acord cu interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare si cu extinderea dreptului de a ataca ordonantele direct la Curtea Constitutionala”?

O prezenta sub 30 arunca in aer toate socotelile Cotroceniului

Dincolo de faptul ca intrebarea, lunga si incalcita, nu este potrivita ca exprimare pentru un referendum, unde lucrurile trebuie sa fie clare si concise, ea ascunde o capcana. Conform Constitutiei, guvernul are dreptul de a emite ordonante si hotarari. Asta ii este activitatea. Or, in mod evident, Iohannis urmareste ingradirea acestui drept, cel putin in materie de justitie. Mai pe scurt, alta ilegalitate. Este surprinzator cum in aproape cinci ani de cand calculatoarele l-au scos presedinte, nu a avut timp sa lectureze Constitutia. Si, vorba unei colege, e o carticica atat de mica…

Falsa poveste a statului de drept

Teoretic, Klaus Iohannis nu avea nevoie de acest referendum care nu spune nimic si care, prevad, va esua din lipsa de cvorum. Practic insa –  si aici este de fapt cheia operatiunii – este modalitatea prin care se poate implica in campania electorala. Si pentru el, si pentru alegerile europarlamentare. Zi de zi si ceas de ceas, vreme de o luna, poate bate tapsanele si muntii patriei sub pretextul campaniei pentru referendum. O vrajeala atat de stramba si de ieftina incat nu stiu cine o mai poate crede. In realitate insa, va fi o campanie pentru PNL, in speranta ca va scoate un scor cat de cat rezonabil la europarlamentare. Ca Iohannis va perora la nesfarsit despre statul de drept si independenta justitiei – aceeasi poveste falsa si plictisitoare – sub masca referendumului, nu este altceva decat un subterfugiu. Presedintele este mai interesat de a arunca nori de sageti otravite asupra PSD, mizand pe zdruncinarea serioasa a credibilitatii acestuia. Intretinerea urii impotriva lui Dragnea, alaturi de un Orban ciomagar si de latraul Rares Bogdan, pe care nu se va sfii sa-l scape din lesa, are si ea chichirezul ei. In fata buletinului de vot la europarlamentare, nehotaratii isi vor aduce aminte ca PSD este partidul hotilor si ca Dancila da ordonante ca sa nu faca Dragnea puscarie. Referendumul? Nici nu mai conteaza, e inutil. La fel ca si presedintele care, folosind intrebari neconstitutionale, isi dovedeste inutilitatea ca un dulap sasesc intr-o garnitura in stil Edwardian.

author avatar
Valentin Boeru
2.225 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger