Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Un pumn în gură face cât 100 de principii?!

Un pumn în gură face cât 100 de principii?!

Autor:

Ceea ce a demarat ca un protest pașnic, bine fundamentat în numeroase și nobile ”prințipuri”, a început în ultimele zile să miroasă de la o poștă a violență organizată. Și nu, nu ar trebui să ne uităm doar la pumnul aruncat în fugă de un protestatar în ochiul mai puțin ager al unui pensionar.

 

Acesta a fost exprimarea simbolică a unei patologii care se răspândește printre activiștii civici, precum Ebola prin Africa în zilele toride de vară. De la enunțarea inițială a dezideratelor, poate legitime, ale străzii de la începutul acestui an și până acum, lucrurile au tins spre o isterie a agresiunii care a ajuns să nu mai facă cinste nici  celor ce apără justiția cu riscul de a se pricopsi în aer liber cu o gripă de zile mari, nici celor care din varii motive au descoperit poze imaginare cu membrii ai opoziției.

prot 350x198 Un pumn în gură face cât 100 de principii?!Nu mă înjurați vă rog. Țineți-vă gândul cât schimb bateria externă la telefon.

Politica agresiunii și a pumnului în gură, a urletului la lună, a intimidării adversarului prin agresivitate pasivă (ca-n filme așa), a hăituirii și denigrării publice a devenit vârful de lance al strategiei politice asociate USR, partid parlamentar. Plini de zel și de telefoane mobile, aleșii USR au uitat că s-au lepădat de Nicoșor Dan (se zvonește din motive de corupție) și acum se perindă pe străzi și holuri hăituindu-și semenii asemeni lui Corneliu Vadim Tudor în vremurile sale bune. Au învățat, se pare, de la Tribun, o tehnică impecabilă a jignirii subversive și a hăituirii la firul ierbii care se bucură de rezultatele scontate: scoaterea din pepeni a acelor parlamentari care, din varii motive, nu-și pot ține boii acasă.

USR-iștii au uitat de amendamente, de dezbateri, de CCR-uri și se luptă cu telefonul mobil în încercarea disperată de a demonstra electoratului că fac și ei ceva. Acest ceva populist este de fapt o politică a pumnului în gură. Atunci când pui 100 de întrebări pe minut fără să aștepți un răspuns este ca și când ai aplica un pumn în gura adversarului. Numai că pumnul fizic trece după ceva timp. Vânătaia aferentă se retrage în câteva zile, dar glorioasa filmare în care te-ai lăfăit în gloria populismului penibil rămâne pentru a dăinui peste veacuri ca un argument aproape indiscutabil al lipsei disponibilității de dialog.

Aud voci!

USR-iștii nu sunt nici pe departe cea mai bună hârtie de turnesol. Vechii jurnaliști sunt mult mai relevanți în demonstrarea prezenței acestui trend. Hăituind pușcăriași pe holuri și filmându-se în mijlocul oamenilor, patologii umblătoare se plimbă prin piețe transformând sărăcia într-un deziderat (cu selfie-stick că așa se poartă la ăștia mai tineri) și mușcătura veninioasă într-un modus operandi care amintește pe deplin de tehnicile represive ale propagandiștilor ruși. Argmentul este insuficient ca să cuprindă toată pasiunea simulată. Este nevoie de ură în discurs și instigare la ieșiri nocturne în stradă pentru a apăra statul (contra teroriștilor?).

Nu bătaie, dar ceva care să te facă să taci.

Prin baruri și cârciumi, prin restaurante, la mall, la film, la coadă la cărți, nu mai poți spune nimic politic fără să se găsească cel puțin o pereche de ochi injectați care-ți aruncă în nas supărarea amară a frustrărilor de peste zi împachetată în argumente anti-cutare sau pro-cutare. De dragul cinstei se dă cu pumnul în gură. De dragul cinstei se reduce omul la tăcere. (înlocuiți ”cinste” cu ”societate multilateral dezvoltată” și vedeți ce vă iese). De dragul cinstei ucidem corupția după ce corupția a ucis (ochi pentru ochi ca rețetă de răzbunare socială).

Un fel de IMGB care face ordine în democrație (cu sau, mai degrabă, fără alegeri).

Dar ultima etapă a acestei violențe care dorește să se transforme din excepție în normalitate este constituită din opinii bine plasate în mediul online care urlă din toți bojogii că alegerile anticipate sunt singura soluție. România a mai trecut, din nefericire, prin astfel de etape. În fond, în condițiile instituționalizării violenței, ideea călcării în picioare a democrației și a proceselor electorale firești este următorul pas previzibil. Oare cât mai durează până acești oameni vor chema IMGB-iștii sau armata alături de ei? Nu din violență. Din dragoste pentru ”adevărata” democrație.


2 comentarii to Un pumn în gură face cât 100 de principii?!

  1. Tomitza

    Lipsa de argumente logice fac sa devieze spre violenta.Romani dezavuează..iar tinerii sunt ff putini interesați de proști din politica..😂😋

  2. julia

    Foarte interesant articolul, multumescComenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 25-05-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!