AcasăNewsUn mascarici la Hanoi

Un mascarici la Hanoi

Summit sau reality show?

Dupa ce a declarat anul trecut ca s-a indragostit de Kim Jong –Un, presedintele Statelor Unite isi continua tumbele diplomatice si la cel de-al doilea summit al celor doi lideri.

Summit sau reality show

Inainte de intalnirea cu dictatorul nord-coreean  la Hotelul Sofitel Legend Metropole din capitala Vietnamului – un palat prezidential vechi de 118 ani,  datand din perioada coloniala –Donald Trump s-a lansat in afirmatii pompieristice, prezicand Phenianului un viitor “genial” (cuvant scris apoi cu majuscule in tweet) daca ‘prietenul’ sau Kim se angajeaza pe drumul  denuclearizarii. “Vietnamul se dezvolta ca putine alte locuri din lume. Coreea de Nord va face acelasi lucru – si foarte rapid – daca decide sa se denuclearizeze. O oportunitate rara pentru prietenul meu Kim Jong-Un. Vom stii in curand. Foarte interesant”, a concluzionat liderul de la Casa Alba. Discutia de la hotelul Metropole , care a durat 20 de minute, a fost urmata de o cina alaturi de cei patru consilieri ai celor doi lideri – de partea americana au  participat  secretarul de stat Mike Pompeo si seful interimar de personal de la Casa Alba, Mick Mulvaney. Kim Jong Un a fost insotit de sora sa Kim Yo-jong (care ii este consilier), dar si de fostul sef al serviciilor secrete nord-coreene, generalul Kim Yong Chol. Intalnirile vor continua si astazi, insa nu a fost anuntat locul.

O agenda incalcita

Sunt toate sansele ca liderul de la Phenian sa fenteze diplomatia americana, asa cum a facut-o si la primul summit de la Singapore – acorduri simbolice, dar fara rezultate concrete pana in prezent in procesul nord-coreean de denuclearizare. Recent, seful serviciilor americane de informatii, Dan Coats, a declarat ca este putin probabil ca Phenian sa renunte la toate armele nucleare atat timp cat Washingtonul mentine “umbrela nucleara” de protectie a Coreei de Sud. Context in care este  lipsit de sens semnarea unui tratat de pace, care se incheie oficial razboiul coreean, incheiat cu armistitiul din 1953. Intrebat de acest subiect, Trump a raspuns  doar “vom vedea”. De inchiderea complexului nuclear de la Yongbyon, (unde se imbogateste uraniul necesar pentru cele sase bombe atomice testate pana in prezent) nici nu poate fi vorba, ce argument poate sa aduca SUA cand s-a retras din acordul nuclear Iranian ? In plus, Trump prezice prosperitate economica pentru Coreea de Nord, dar fara a slabi sanctiunile impotriva regimului de la Phenian – o politica a bastonului si morcovului din partea liderului american care da bine doar pentru republicanii din Congres. In cel mai optimist scenariu, „denuclearizarea va dura cel putin cinci ani”, avertizeaza analistul american Alexander Verbshow. 

Fostul inamic al SUA se alege cu Boeing-uri

Intalnirea dintre Donald Trump si presedintele Vietnamului, Nguyen Phu Trong, care este si secretar general al Partidului Comunist la putere, trebuie vazuta in cheia unei aliante impotriva influentei Chinei si a tensiunilor comerciale cu SUA. Liderul american a elogiat conducerea de la Hanoi pentru ca a facut o ‘treaba incredibila’ pe plan economic ‘intr-un timp foarte scurt’, semnand acorduri comerciale cu Vietnamul in valoare de 21 de miliarde de dolari. Concret, este vorba de cumpararea de catre compania aeriana vietnameza VietJet a 100 de avioane Boeing 737-Max si 215 motoare GE/CFM. De asemenea, Bamboo Airways a cumparat 10 avioane Boeing 787-9. In plus, Vietnam Airlines va achizitiona servicii si tehnologie in valoare de 100 de milioane de dolari de la compania americana Sabre Corp.

author avatar
Andrei Coman
480 afisari

3 COMENTARII

  1. O fi mascarici, dar aduce in SUA comenzi de zeci de miliarde de dolari. Iar asta inseamna ca da de lucru companiilor, ca aduce prosperitate pentru toti americanii. Pana la urma, este lucrul care conteaza cel mai mult pentru un presedinte al SUA.

  2. Și de unde se justifică titlul, băi, pulifrici, de vreme ce propriu-ți articol te contrazice? Toți neica-nimeni lansează ironii de 2 lei la adresa unui om la al cărui Trump Tower nu ar fi acceptați nici ca liftieri.

  3. Kim stii bancul cu sifonul?
    Cica Kim strange Congres ca o are mica. Tovaresi vreau sa gasiti o pastila care sa mi-o mareasca astfel tovaresi sa nu mai rada tovaresele de mine. Vine primu savant.. ia Kim pastila masoara Kim… 2cm…-trageti cu tunul in el… Vine al2lea savant cu o alifie… Da Kim cu ea…Mmasoara 2cm si 1mm…-trageti cu tunu in el… – nu bagati-l in tun si trageti… Vine al3lea savant un batran maruntel ce radea mereu… Ia Kim limonada dupa 1min 20 cm… Se bucura Kim il invita pe savant la masa veselie bucurie dupa 5min scoate Kim pistolul si poc bum savantul cade mort… Tovaresii speriati intreaba, Pai bine, da de ce?… La care Kim rusinat… – pai voi nu vedeti ca nu pot sa iau sifonul?… ?…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger