Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Un „Grigorescu”, adjudecat pentru 340.000 de euro

Un „Grigorescu”, adjudecat pentru 340.000 de euro

Autor:

Lucrarea “Tarancuta cu basma alba”, de Nicolae Grigorescu (1838-1907), a stabilit un record in piata de arta, la Licitatia de Toamna – Top 100 Mari Maestri ai Artei Romanesti, care a avut loc la casa Artmark.

 

grigorescu Un „Grigorescu”, adjudecat pentru 340.000 de euro

Lucrarea artistului roman, un record la licitatia Artmark

Tabloul, un ulei pe panza, a fost estimat initial intre 50.000 si 90.000 de euro si provine din colectia magistratului Lazar Munteanu (1869-1951) – nepot al colectionarului Iancu Kalinderu. Munteanu a fost unul dintre cei mai importanti colectionari din perioada interbelica, alaturi de Krikor Zambaccian sau dr. Iosif Dona. “Tarancuta cu basma alba” se inscrie intr-una dintre seriile de capete de tiganci tinere care i-au pozat lui Grigorescu, portretist pasionat de caracteristicile psihologice si somatice specifice acestor modele: trasaturi fizionomice feminine, osatura/forma craniului, culoarea pielii. Asemenea caracteristici au constituit pentru artist de-a lungul intregii sale cariere, un incitant, inepuizabil material de studiu. In plus se inscrie in seria capetelor drapate in alb, leit motiv pictural al creatiei pictorului roman”, au precizat expertii Artmark. Un alt Grigorescu, “Ciobanas cu turma de oi”, a atins suma de 110.000 de euro, dupa ce fusese estimat intre 40.000 si 60.000 de euro, in timp ce “Primavara la Posada”, un ulei pe lemn, cu semnanura aceluiasi maestru, a fost vindut cu 32.500 de euro. Totodata, “Natura statica cu liliac si cutie cu bijuterii”, de Theodor Aman, a fost adjudecat in final pentru 140.000 de euro.


2 comentarii to Un „Grigorescu”, adjudecat pentru 340.000 de euro

  1. Primar Acad. Dr. Ing. Ec. Av. Dorel, membru UAP

    Stiati ca in satul Pitaru(e langa Potlogi, judetul Dambovita)nu se afla nici macar un tarus care sa aminteasca faptul ca marele pictor Nicolae Grigorescu s-a nascut acolo?!

  2. Piscoata

    Eu cred ca sunt subapreciati mai ales maestrul Aman.


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 18-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!