AcasăNewsUn elev valcean a castigat Marele Premiu la Intel ISEF in SUA

Un elev valcean a castigat Marele Premiu la Intel ISEF in SUA

Ionut Budisteanu

Saptamana trecuta a avut loc cea mai mare competitie internationala de stiinte din lume: Intel ISEF, in Phoenix, Arizona.

Ionut Budisteanu

Ionut Budisteanu, 19 ani, elev in ultimul an la Liceul Tehnologic Oltchim din Ramnicu Valcea, a primit premiul Gordon E. Moore, fondatorul Intel, in valoare de 75.000 dolari, dar si marele premiu la categoria la care a participat, in valoare de 5.000 dolari.

Alexandra Elisabeta Matea-Moldovan

Anual acesta, statul Vermont, unde predau stiinte la un liceu din orasul Swanton, m-a desemnat delegata echipei oficiale a statului. Pe langa onoarea pe care nu stiu daca o merit, aceasta sansa mi-a dat ocazia sa intalnesc echipa Romaniei. Nerabdatoare sa vorbesc limba romana, i-am cautat pe participantii la competitie imediat ce am avut ocazia sa ma desprind de grupul meu american.

ISEF-2013-Cei trei castigatori, cu Ionut in mijloc

Cand l-am intalnit pe Ionut Budisteanu cu o zi inainte de premiere, la standul lui, marturisesc ca nu am stiut de existenta si pasiunea lui, desi este din acelasi judet unde m-am nascut eu, Valcea, si inca urmaresc ce se intampla acasa. Ionut dadea un interviu in engleza pentru presa din Rusia, cu steagul  Romaniei impaturit langa proiectul lui. L-am  salutat in romaneste, s-a uitat mirat la mine, apoi la emblema mea pe care scria ca reprezint SUA, si i-am explicat ca sunt profesoara in America, romanca  din judetul Valcea. M-a intrebat daca vreau sa-mi explice proiectul lui. I-am raspuns ca as fi bucuroasa sa-mi explice in romana. Ionut a construit un model de masina autonoma, dotata cu sistem radar 3D, programul inventat de Ionut permitand detectarea in timp util a suprafetelor de rulare, senzorul fiind aplicat pe limba conducatorului. Aplicatia imediata a masinii este pentru nevazatori, Ionut fiind inspirat de unchiul sau, nevazator, pentru acest proiect. Pretul estimat de Ionut este de doar 4.000 de dolari, intrand in categoria low-cost.

Presa americana despre Ionut

Alaturi de Ionut, am vorbit cu o alta reprezentanta a Romaniei, Alexandra Elisabeta Matea-Moldovan, de la liceul Dimitrie Bolintineanu din Bucuresti. Impreuna cu colegul ei, Stefan Florin Neaga, Alexandra a izolat virusul Nile transmis de tintari, studiul fiind facut la Institutul Cantacuzino. Un alt reprezentant din Romania, Ciprian Constantin Suiu, de la Colegiul National Nicu Gane din Falticeni, a prezentat un proiect despre poluare.

Intel este cea mai mare corporatie de calculatoare americana, care sponsorizeaza anual peste 1.600 de elevi si pe profesorii lor din intreaga lume, pentru a participa in competitie.

Dana Maria (Achim) Dezotell

Corespondenta din Phoenix, Arizona, de la Dana Maria (Achim) Dezotell

author avatar
eNational
1.105 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger