AcasăNewsUn convoi de blindate a trecut frontiera dinspre Rusia in Ucraina

Un convoi de blindate a trecut frontiera dinspre Rusia in Ucraina

Autoritatile ucrainene au avertizat ca un convoi format din zeci de vehicule blindate si tancuri a trecut frontiera dinspre Rusia in sudul Ucrainei, in apropiere de Marea Azov.

Imediat, separatistii care se aflau in convoi s-au angajat in lupta cu granicerii ucraineni, care au primit intariri.

Separatistii au fost sprijiniti de Rusia cu un convoi de tancuri si vehicule blindate

Contraofensiva sprijinita de rusi

Purtatorul de cuvant al armatei ucrainene, Leonid Matiuhin, a confirmat ca „frontiera ucraineana a fost incalcata de un convoi de zeci de tancuri si vehicule blindate, ce au intrat pe teritoriul ucrainean in apropiere de orasul industrial Mariupol”. Rebelii prorusi din estul Ucrainei au afirmat ca s-au lansat intr-o contraofensiva de amploare. Mariupol, un oras cu 500.000 de locuitori aflat pe litoralul Marii Azov, in sud-estul Ucrainei, este situat la circa 50 de kilometri de frontiera rusa si la 110 kilometri sud de bastionul rebel Donetk. Orasul a participat la referendumul din 11 mai pentru a se separa de autoritatile de la Kiev si pentru a se alatura Republicii populare Donetk, proclamata de rebelii prorusi, dar a ramas sub controlul fortelor ucrainene. In mai, fortele separatistilor au fost impinse in afara orasului, Mariupol ramanand subordonat Kievului. Insa Rusia, care a negat cu regularitate implicarea in conflict, trimite in continuare armament greu separatistilor, care incepusera sa piarda teren, la propriu.

Posibila intrevedere Putin – Porosenko

Presedintii Rusiei si Ucrainei, Vladimir Putin si Petro Porosenko, ar putea avea o intrevedere, marti, in capitala belarusa Minsk, pentru a discuta solutiile de a stopa acest conflict. Federalizarea Ucrainei, propunerea Rusiei, nu poate fi luata in seama, au subliniat oficialii de la Kiev. Drept pentru care, Rusia si-a anuntat intentia de a trimite un al doilea „convoi umanitar”.  „Am transmis duminica o nota oficiala Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe informand despre intentia noastra de a trimite un nou convoi umanitar”, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.  „Ne exprimam convingerea ca acesta va fi trimis in cursul acestei saptamani”, a subliniat Lavrov, precizand ca lista cu incarcatura camioanelor din convoi a fost pusa la dispozitia Kievului.

author avatar
Adina Mutar
523 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger