AcasăNewsUn click pe Google, echivalentul a 10 grame de CO2

Un click pe Google, echivalentul a 10 grame de CO2

V-ati intrebat vreodata cat de poluant este Internetul?

Internetul este, in prezent, o extensie a insasi existentei noastre, bratul invizibil fara de care nu putem progresa profesional, social si de orice alta natura. Are, insa, si costurile lui, caci orice serviciu presupune un deserviciu. Si, pe principiul legii compensatiei, Internetul ne da informatii, dar ne ia viata, pe care o scurteaza putin cate putin.

V ati intrebat vreodata cat de poluant este Internetul

Daca nu v-ati gandit niciodata asupra impactului negativ pe care il poate avea Internetul asupra planetei, poate ar fi timpul s-o faceti. Iar cand vorbim despre net, ne referim in principal la Google Search, care zilnic primeste 3,5 miliarde de comenzi. Cel mai folosit motor de cautare este responsabil pentru 40% din amprenta de carbon a Internetului! Asa-i ca acum v-am atras atentia?!

Internetul si industria aviatica

Ultimul studiu pe aceasta tema a aratat ca Internetul genereaza la fel de multe emisii de carbon (CO2) ca industria aviatica. Nu-i greu de banuit, intrucat se stie ca milioanele de servere din lumea intreaga sunt interconectate printr-o retea imensa de cabluri subacvatice si alte echipamente ce necesita o cantitate imensa de energie electrica pentru a functiona. Si cum se poate obtine energia de care are nevoie Internetul decat prin arderea de combustibili fosili?

Se stie ca google.com primeste aproximativ 50.000 de comenzi pe secunda, ceea ce reprezinta echivalentul unei cantitati de 500 de kilograme de emisii de CO2 pe secunda. Cu alte cuvinte, fiecare click pe Google inseamna 10 grame de CO2 eliberate in aer. Ingrozitor, caci matematica asta ne sperie: un utilizator care sta pe Google timp de o luna (adica, mai orice angajat din sistemul privat in 2018) genereaza gaze cu efect de sera ca atunci cand merge cu masina aproape 2 kilometri! Atentie, n-a fost luata in calcul operatiunea de deschidere a calculatorului, care si ea consuma!

Si nu doar Google polueaza, ci si Facebook, zic specialistii. Cunoscuta retea de socializare a emis aproape un milion de de tone metrice de CO2 in anul 2017, cat vreo 80.000 de case din SUA!

author avatar
Cristina Elvira
170 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger