AcasăNewsUn Brexit ar costa Regatul 100 miliarde de lire si 950.000 locuri...

Un Brexit ar costa Regatul 100 miliarde de lire si 950.000 locuri de munca

Britanicii ar achita o nota de plata usturatoare in cazul iesirii din blocul european

O iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana ar putea costa 100 de miliarde de lire economia britanica si distruge aproximativ un milion de locuri dle munca, potrivit unui studiu comandat de CBI, principala organizatie patronala a tarii.

Britanicii ar achita o nota de plata usturatoare in cazul iesirii din blocul european

Potrivit acestui studiu realizat de firma PwC, la cererea Condeferatiei Industriei Britanice (CBI) si publicat duminica, o iesire a Regatului Unit din Uniunea Europeana ar cauza ”un serios soc” economiei tarii, nota de plata ridicandu-se la 100 miliarde de lire (128 miliarde de euro, 145 miliarde de dolari) reprezentand pierderi ale productiei, adica 5% din PIB anual, informeaza AFP. ”Aceasta analiza arata foarte clar de ce o parasire a Uniunii Europene ar insemna o adevarata lovitura pentru nivelul de trai, locurile de munca si cresterea economica”, a declarat Carolyn Fairbairn, directorul general al CBI.

Spectrul cresterii ratei somajului

”Chiar si in cel mai bun caz, un Brexit va cauza un serios soc economiei Marii Britanii”, a spus Fairbairn. Un Brexit ar lasa Marea Britanie fara 950.000 de locuri de munca, ceea ce inseamna ca rata somajului in 2020 va fi cu 2-3% mai ridicata daca Regatul va ramane in UE, potrivit studiului PwC. Un referendum asupra chestiunii ramanerii sau iesirii Marii Britanii din blocul european va avea loc in 23 iunie. Sondajele indica faptul ca intentiile de vot pentru ”da” si pentru ”nu” sunt apropiate si, la trei luni de la referendum, pana la 20% din alegatori sunt indecisi. Vote Leave, unul din grupurile care fac campanie pentru iesirea Marii Britanii din UE, a rejectat rezultatele studiului comandat de CBI. Matthew Elliot, conducatorul Vote Leave, a declarat pentru BBC ca scenariile expuse in acest studiu sunt ”partinitoare” si a repetat ca un Brexit este ”cea mai buna optiune” pentru Marea Britanie. Luna trecuta, cei 28 de lideri ai UE au ajuns la un compromis cu Marea Britanie, in urma revendicarilor de reinnoire a ”pactului ” Regatului cu UE, suficient pentru Cameron sa recomande si sa sustina ramanerea tarii in blocul european.

author avatar
National
79 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger