AcasăNewsUltimele sapte minute din viata lui Jamal Khashoggi

Ultimele sapte minute din viata lui Jamal Khashoggi

Dezvaluiri infioratoare au iesit la iveala: consulatul saudit din Istanbul a devenit o casa a ororilor

La doua saptamani de la disparitia jurnalistului Jamal Khashoggi in consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, Washington, Riyadh si Istanbul merg ca pe oua in jurul acestui presupus asasinat politic. In timp ce sauditii par sa mearga pe formula ”o fapta marturisita e pe jumatate iertata”.

Dezvaluiri infioratoare au iesit la iveala consulatul saudit din Istanbul a devenit o casa a ororilor

Deocamdata, Donald Trump a insistat pe ”prezumtia de nevinovatie” a principalului sau aliat din Orientul Mijlociu. Trimis la Riyadh (ieri a ajuns la Ankara) secretarul de Stat Mike Pompeo a obtinut de la regele Salman si de la printul mostenitor Mohammed bin Salman  angajamentul unei anchete ”exhaustive, complete si transparente” in cazul Khassogi si ca  ”nimeni nu va fi exceptat de la ancheta”. Anterior, s-au vehiculat informatii potrivit carora Riyadh pregateste un raport in care se incearca minimalizarea implicarii casei regale saudite in disparitia lui Jamal Khashoggi, rezident american si editorialist la Washington Post. Raportul ar concluziona o operatiune facuta ”fara autorizatie si transparenta” si ca moartea lui Khashoggi (59 de ani) a survenit in urma unui interogatoriu ”scapat de sub control”. Explicatii pe care unii le considera puerile. De cand o reprezentatie diplomatica este spatiu de ancheta? Sa fii facut agenti ”neautorizati” un asasinat politic in consulatul saudit din Istanbul fara stiinta casei regale saudite si guvernului de la Riyadh , teoretic, de domeniul SF.

Anturajul printului mostenitor

Intre timp, presa turca si americana lanseaza informatii potrivit carora unul din oamenii identificati de autoritatile turce ca facand parte din responsabilii disparitiei jurnalistului saudit apartine anturajului printului Mohhamed bin Salman. Identificat drept Maher Abdulaziz Mutreb.

Anchetatorii turci acuza ca probele din cladire au fost distruse

Potrivit New York Times, care publica fotografii in sprijinul afirmatiilor sale, Mutreb l-a insotit pe printul mostenitor in timpul deplasarilor acestuia in SUA in martie 2018, precum si la Madrid si Paris in aprilie 2018. Autoritatile turce au difuzat o fotografie cu el la sosire pe aeroportul din Istanbul. New York Times adauga ca alti trei suspecti – pe care ii identifica drept Abdulaziz Mohammed al-Hawsawi, Thaar Ghaleb al-Harbi si Muhammed Saad Alzahrani – ar avea legaturi prin martori sau alte surse cu serviciile de securitate afiliate printului mostenitor de 33 de ani.

Un legist l-ar fi torturat si transat

Un al cincilea barbat, medic legist identificat drept Salah al-Tubaigy, a ocupat posturi de inalt responsabil in cadrul Ministerului de Interne saudit si in sectorul medical saudit, continua publicatia americana, subliniind ca „un personaj de aceasta anvergura nu putea primi ordine decat de la o autoritate saudita de rang inalt”.

Secretarul de Stat Mike Pompeo si printul mostenitor Mohammed bin Salman numai zambete

Pozitia suspectilor in cadrul guvernului saudit si legaturile mai multora dintre ei cu printul mostenitor „ar putea face mult mai dificila absolvirea acestuia de orice responsabilitate” in disparitia lui Jamal Khashoggi. „Iar prezenta unui medic legist specializat in autopsii sugereaza ca operatiunea ar fi putut fi pregatita de la bun inceput avand ca scop un deznodamant letal”, noteaza jurnalistii americani. Daca se dovedeste ca sauditii au implicat un medic legist intr-un asasinat politic, scandalul ar capata conotatii si mai agravente: misiunea unui medic legist este sa dezvaluie o crima, nu sa o acopere.

Ucis pe muzica

Aceasta pentru ca, arata Ankara, Khashoggi ar fi fost ucis si corpul sau a fost dezmembrat, turcii afirmand ca detin inregistrari audio si video in acest sens. O sursa turca a declarat pentru New York Times ca Tubaigy a fost echipat cu un ferastrau pentru taierea oaselor. Cotidianul turc Yeni Safak a afirmat ieri ca Jamal Khashoggi ar fi fost torturat si decapitat in consulatul saudit din Istanbul. In cursul interogatoriului, agentii sauditi i-ar fi taiat si degetele. In inregistrari se aude si vocea consulului saudit Mohamman Al-Qtaibi care cere : ”faceti asta in alta parte, o sa am probleme”. Un individ neidentificat i-ar fi raspuns: ”daca vrei sa traiesti cand te intorci in Arabia Saudita, taci”. Medicul legist Salah al-Tubaigy ar fi fost cel care s-a ocupat cu transarea (dar si torturarea) lui Khashoggi, facand asta in timp ce asculta muzica, recomandandu-le celor din incapere sa faca acelasi lucru. In total, asasinarea jurnalistului a durat sapte minute.

Pe cine va pedepsi Trump?

Intrebarea care se pune la nivel international este cui va atribui Donald Trump disparitia si posibila asasinare a lui Khashoggi? La Washington o alta intrebare: va accepta Casa Alba sa-si pedepseasca fidelul aliat saudit? Deocamdata, Trump a respins scenariul. Are si motive: nu vrea sa abandoneze contracte de aparare si de vanzari de armament catre regatul saudit, pe care le-a evaluat la 110 miliarde de dolari. Sub presedintia lui Trump, SUA s-au apropiat mult de Arabia Saudita, aliat central in Orientul Mijlociu. Iar Washington si Riyadh sunt pe aceeasi lungime de unda in ce priveste atitudinea de adoptat fata de Iran, marele rival regional al sauditilor. Aceasta apropiere este ilustrata si in relatia speciala pe care au dezvoltat-o ginerele lui Trump, Jared Kushner, si puternicul print mostenitor saudit, Mohammed bin Salman. Observatorii apreciaza ca administratia Trump ar trebui sa profite de aceasta relatie pentru a interveni in dosarul Khashoggi. Anterior, Trump a amenintat cu o ”pedeapsa severa” daca responsabilitatea Riyadh-ului va di demonstrata in disparitia lui Khashoggi. Luni, a sucit-o: elemente incontrolabile ar fi putut actiona fara aprobarea regelui Salman sau a printului mostenitor.

Fortat de Congres

In final, presedintele american ar putea sa fie fortat sa-si pedepseasca aliatul saudit. De mai multe zile, democratii si republicanii evoca impreuna importanta ca SUA sa actioneze in acest dosar. Or, cand este vorba de a impune sanctiuni, Congresul joaca un rol important si-i poate forta mana Casei Albe. Anul trecut, in iulie,  spre exemplu, reprezentantii si senatorii au adoptat cu o covarsitoare majoritate o noua serie de sanctiuni impotriva Rusiei iar Donald Trump a semnat in cele din urma proiectul de lege care le-a pus in practica. A fost nevoit, pentru ca, in fapt, alesii din Congres in favoarea sanctiunilor erau suficient de numerosi pentru a rasturna un eventual veto prezidential.

Boicot in cascada al partenerilor economici

Conferinta, ”Future Investment Initiative” urmeaza sa se tina in 23-24 octombrie si se doreste o vitrina a reformelor economice lansate de printul Mohammed bin Salman. Directoarea FMI, Christine Lagarde, a anuntat ca-si va amana vizita in Orientul Mijlociu, care includea si o etapa in Riyadh pentru conferinta. O serie de institutii internationale cum ar fi Credit Suisse, HSBC, Master Card (parteneri strategici ai sauditilor), JPMorgan Chase, Societe Generale, urmate de Ford, Uber, grupul Virgin si de mai multe grupuri media (CNN, The Economist, Bloomberg, Financial Times, CNBC sau New York Times) si-au anulat participarea. La fel si presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim in timp ce secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin a indicat ca va lua o decizie pe baza ultimelor elemente ale anchetei in cazul Khashoggi.

author avatar
Tudor Borcea
449 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger