AcasăNewsUltimatum pana joi pentru Catalonia

Ultimatum pana joi pentru Catalonia

Premierul Mariano Rajoy, la un pas de suspendarea autonomiei Cataloniei

Guvernul spaniol i-a oferit un ragaz de trei zile liderului catalan Carles Puigdemont pentru ca acesta sa revina in legalitate, dupa refuzul sau de ieri de a se dezice de la o declaratie unilaterala de independenta a Cataloniei.

Premierul Mariano Rajoy la un pas de suspendarea autonomiei Cataloniei

Premierul Mariano Rajoi ii ceruse lui Puigdemont sa confirme explicit daca va declara independenta regiunii, dupa ce acesta din urma a facut o astfel de declaratie in fata parlamentului regional pe care insa a suspendat-o imediat, invocand ”sansa unui dialog cu Madridul”. Rajoy, pentru care ”independenta” catalana este in afara Constitutiei, a avertizat ca, daca va primi iar un raspuns ambiguu, va aplica articolul 155 din Constitutie care, odata votat, va putea suspenda partial sau total autonomia Cataloniei. Puigdemont va trebui sa prezinte un raspuns pana joi, la ora locala 10.00. Chiar daca societatea catalana este divizata cu privire la independenta regiunii, Puigdemont, care afirma ca este mandatat pentru declararea independentei in virtuatea referendumului din 1 octombrie (pe care Madridul il denunta in afara legii si fara valoare juridica), a trimis ieri, prin fax, un document in care anunta ca prioritatea sa este ”un dialog pentru urmatoarele doua luni” cu Madridul, cerand si o reuniune de urgenta cu Rajoy.

Carles Puigdemont s-a asezat cu fundul in doua luntrii si este criticat de separatisti

Subliniind ca ”suspendarea” declaratiei de independenta demostreaza ”vointa ferma de a cauta o solutie (cu Rajoy) si de a evita confruntarile. Un raspuns categorisit drept ”ambiguu” de guvernul Spaniei. ”Perseverenta in confuzie este de neinteles”, a declarat vicepresedintele guvernului, Soraya Saenz de Santamaria, citata de Afp, adaugand ”totusi, nu pare complicat sa raspunzi da sau nu”. ”Speram ca in orele ce vin (…) veti raspunde cu claritatea pe care toti cetatenii o cer si o asteapta”, i-a transmis ieri Rajoy lui Puigdemont. Premierul spaniol refuza in continuare categoric orice dialog cata vreme separatistii nu ridica amenintarea unei declaratii unilaterale de independenta. Ceea ce Carles Puigdemont nu a facut. Seful guvernului nu vrea sa auda nici de o mediere, varianta de care si UE se fereste ca de foc, temandu-se sa nu deschida cutia Pandorei a secesiunilor de-a lungul continentului. Mediile de afaceri i-au cerut lui Puigdemont sa faca pasul inapoi, in timp ce sute de firme au inceput sa paraseasca Catalonia, care reprezinta 19% din PIB al Spaniei. Juan Rosell, presedintele principalei organizatii patronale spaniola, CEOE, a evocat ieri, ”preocuparea maxima” a acestui sector si le-a cerut separatistilor sa ”revina in legalitate”. Insa Puigdemont este presat si de propria tabara sa proclame nasterea ”Republicii Catalonia”, raspunsul sau ambiguu pana acum riscand sa irite partidul CUP (extrema stranga) aliat indispensabil in Parlamentul regional.

author avatar
Tudor Borcea
81 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger