Parlamentarii europeni vor sa ne priveze de shaorma si kebab, in special din cauza fosfatilor utilizati ca aditivi alimentari care permit pastrarea aromei carnii folosite la aceste produse.
Deputatii si-au exprimat ingrijorarea privind consecintele asupra sanatatii ale fosfatilor folositi ca aditivi in alimente si au respins propunerea Comisiei de autorizare a utilizarii acidului fosforic, difosfatilor, trifosfatilor si polifosfatilor (E338-452) in carnea pentru kebab si shaorma, fie ca provine de la ovine, vite, pasari de curte, se arata intr-un comunicat al Parlamentului european. Deputatii au invocat un studiu stiintific din 2012, potrivit caruia exista o potentiala legatura intre aditivii fosfati din alimente si cresterea riscului cardiovascular. Un alt studiu din 2013 sugereaza o legatura intre regimurile alimentare bogate in fosfor si cresterea mortalitatii in randul populatiei americane. Rezolutia a fost adoptata cu 32 de voturi contra 22 iar Parlamentul european se va pronunta asupra interzicerii fosfatilor in sesiunea plenara din 11-14 decembrie, la Strasbourg. In Germania, vestea a picat prost. Tara este cel mai mare producator si consumator de ”doner kebab” din Europa. Piata de kebab asigura 110.000 de locuri de munca in Germania.