AcasăNewsUE va captura si va distruge navele folosite de traficantii de emigranti

UE va captura si va distruge navele folosite de traficantii de emigranti

Deocamdata, Europa s-a pus de acord doar pe hartie sa opreasca ruta mortii din Mediterana

Este doar una din masurile preconizate de oficialii europeni care a primit sustinere unanima din partea ministrilor de Interne si din partea sefilor diplomatiilor uniunii.

Deocamdata, Europa s-a pus de acord doar pe hartie sa opreasca ruta mortii din Mediterana

UE va elimina traficantii de persoane in Mediterana, ”bazandu-se pe experienta pozitiva obtinuta in timpul operatiunii Atlanta, impotriva pirateriei in Somalia”, a declarat Dimitris Avramopoulos, la reuniunea ministrilor de Externe si Interne de luni, din Luxembourg. ”Am luat o decizie politica, acum trebuie sa pregatim o operatiune pentru a aduna resursele si a elabora un mandat pentru fortele care vor lua parte la ea”, a precizat Avramopoulos, comisarul European insarcinat cu aceste masuri, care va prezenta o noua strategie in materie la mijlocul lunii viitoare, potrivit Russia Today. UE va tine, maine, un summit extraordinar pe tema dramei emigrantilor din Mediterana, dupa o serie neagra de naufragii soldate cu sute de victime. ”Nu putem continua asa, nu putem accepta ca sute de oameni sa moara traversand marea pentru a ajunge in Europa”, a afirmat presedintele Consiliului European, Donald Tusk, anuntand acest summit la nivel de sefi de stat si guvern, cerut de Italia, dupa tragedia de duminica.

Zece masuri concrete

Inaintea summit-ului, cei 28 au prezentat un plan in zece puncte, rezolutie sustinuta unanim, luni, de parcitipantii reuniunii de la Luxembourg, informeaza AFP.

1.UE va intari operatiunile de patrulare maritima in Mediterana („Triton” si „Poseidon”), deblocand mai multe fonduri si echipamente si extinzand campul de patrulare intr-o zona maritima mai vasta.

2. Uniunea va angaja eforturi sistematice pentru capturarea si distrugerea navelor utilizate de traficantii de fiinte umane. Este vorba de misiuni civile si militare, au declarat responsabilii UE, fara a oferi alte amanunte.

3. Serviciile vamale si de justitie care se ocupa cu cererile de azil se vor reuni regulat, cooperand pentru a determina modul de operare al traficantilor si finantarea acestora.

4. Serviciile de asistenta pentru solicitantii de azil in UE vor trimite echipe in Italia si in Grecia pentru a procesa aceste cereri.

5. Serviciile din statele UE vor lua amprentele digitale ale tuturor emigrantilor.

6. UE va examina optiunile pentru un mecanism de relocare de urgenta a emigrantilor.

7. Comisia Europeana va lansa un proiect pilot pentru repartizarea refugiatilor intre tarile membre.

8.UE va  institui un program de retur al emigrantilor ilegali in tarile de origine, in caz ca acestia prezinta motive care nu sunt considerate un risc, coordonat de agentia de supraveghere a frontierelor Frontex.

9. UE isi va intari actiunile in tarile limitrofe Libiei, via un efort comun intre Comisia Europeana si serviciile diplomatice ale Uniunii.

10. UE va deplasa ofiteri de legatura in strainatate insarcinati cu colectarea de informatii cu privire la fluxurile de emigranti.

Bilantul naufragiului de duminica: 800 de morti

Naufragiul de duminica, in largul coastelor libiene, al navei cu emigranti plecata, sambata dimineata,  din Tripoli a cauzat moartea a 800 de persoane, au anuntat, ieri, reprezentantii Inaltului Comisariat al ONU pentru refugiati (HCR) si Organizatia Internationala pentru Migratie (IOM), dupa ce au colectat marturii de la cei 27 de supravietuitori. Paza de coasta italiana a anuntat ca a recuperat doar 24 de cadavre.

Capitanul navei si un membru al echipajului, arestati

Politia italiana a anuntat ca doi dintre supravietuitorii naufragiului, un tunisian si un sirian, suspectati a fi capitanul si un membru al echipajului, au fost arestati. Parchetul a explicat ca traulerul s-a rasturnat dupa o coliziune cu un cargou portughez venit in ajutor, acesta din urma fiind exonerat de raspundere. Procurorii au declarat ca persoana aflata la comanda vasului cu emigranti (un trauler) a decis manevre incorecte, in tentativa de a se apropia de cargou, provocand coliziunea cu acesta (de dimensiuni mult mai mari). Pe de alta parte, supraincarcarea traulerului si deplasarea emigrantilor in grup catre babord sau tribord a dus la dezechilibrarea navei, care s-a rasturnat.

Crucea Rosie: Conflictele armate, principala cauza a tragediilor din Mediterana

Escaladarea conflictelor din Libia si Siria, la fel ca si agravarea situatiei generale in Orientul Apropiat, sunt la originea tragediei din Mediterana, a constatat seful Comitetului international al Crucii Rosii, Peter Maurer. Maurer a facut un apel la nivel mondial pentru cautarea unei reglementari politice a conflictelor care ”imping zeci de milioane de persoane la acte disperate pentru a-si asigura nevoie esentiala de securitate”.

 

author avatar
Tudor Borcea
611 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger