AcasăNewsUE si Turcia fac ping-pong cu refugiatii

UE si Turcia fac ping-pong cu refugiatii

Tusk da asigurari, Erdogan cere bani dar refugatii vor bate iar drumurile

Summit-ul intre reprezentantii Uniunii Europene si ai Ankarei, organizat luni la Bruxelles, s-a soldat cu un acord destul de fragil, stabilindu-se de principiu ideile directoare pentru solutionarea crizei migratorii insa modalitatile practice inca trebuie sa fie definite.

Tusk da asigurari, Erdogan cere bani dar refugatii vor bate iar drumurile

”Summit-ul ultimei sanse”, cum l-au definit suficient de multi observatori si oameni politici, a durat 12 ore si s-a incheiat cu zambete protocolare. ”Am avut toate elementele necesare pentru un acord cuprinzator”, a constatat premierul belgian Charles Michel, la sfarsitul reuniunii de la Bruxelles, informeaza RTBF. Insa europenii au fost surprinsi de noua propunere a Turciei, dupa discutiile purtate cu presedintia olandeza a UE si cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Principala noutate stabilita la Bruxelles este viitoarea readmisie, de catre Turcia, a tuturor persoanelor care vor incerca sa ajunga in Europa clandestin, in timp ce europenii vor gazdui cate un refugiat sirian pentru fiecare persoana readmisa in Turcia. Aceasta schema are ca scop ”spargerea modelului economic al traficantilor de fiinte umane si al calauzelor”, a subliniat premierul belgian. Cei 28 de sefi de state si guverne  l-au insarcinat pe presedintele Consiliului european, Donald Tusk, sa cristalizeze modalitatile practice ale acestei noi scheme de lucru in urmatoarele zile si mai tarziu, pentru viitorul summit din 17-18 martie.

Donald Tusk : Vremea emigratiei ilegale a trecut

Perioada emigratiei ”neregulate” in Europa ”apartine trecutului”, a afirmat presedintele Consiliului europei, Donald Tusk, in noaptea de luni spre marti, la sfarsitul summit-ului maraton de la Bruxelles. UE si-a acordat zece zile suplimentare pentru finalizarea acordului cu Ankara vizand stoparea afluxului de emigranti catre Europa, dupa ce pe masa s-a pus propunerea de a retrimite in Turcia toti emigrantii care traverseaza Marea Egee, inclusiv sirienii. ”Toate deciziile mentionate (in timpul summit-ului) transmit un mesaj foarte clar, anume ca vremea imigratiei ilegale in Europa a trecut”, a declarat Tusk, intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele Comisiei europene, Jean- Claude Juncker si cu premierul turc, Ahmet Davutoglu.”In fapt, suntem cu toti constienti ca am ajuns la un progres”, chiar daca raman in continuare ”cateva detalii”, a dat asigurari Donald Tusk. Jean-Claude Juncker si Ahmet Davutoglu au estimat, in aceeasi termeni, ca acordul UE-Turcia va ”schimba intr-adevar datele problemei” in chestiunea crizei migratorii. In privinta numarului de refugiati de pe sol turcesc ce vor fi gazduiti de UE, teoretic exista 70.000 de locuri, deja repartizate intre cei 28 anul trecut. Fara a se pronunta asupra cererii unui ajutor suplimentar de trei miliarde de euro de catre Turcia, UE a indicat ca lucreaza pentru ”accelerarea” unui varsamant de trei miliarde de euro deja promis Ankarei, pentru imbunatatirea situatiei celor 2,7 milioane de refugiati instalati pe teritoriul turcesc.

Merkel propune instaurarea de cote si pentru refugiatii irakieni

Uniunea Europeana ar trebui sa ia in considerare instaurarea de cote de refugiati irakieni, asa cum sunt cele actuale in ce-i privesc pe refugiatii sirieni, a declarat, ieri, ccancelarul Germaniei, Angela Merkel, la postul de radio SWR, informeaza Reuters. Potrivit lui Merkel, proiectul acordului de la Bruxelles dovedeste ca Uniunea Europeana se indreapta ”in directia cea buna”.

author avatar
National
130 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger