Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » UE si-a pierdut rabdarea: ancheta ampla la CE Hunedoara

UE si-a pierdut rabdarea: ancheta ampla la CE Hunedoara

Autor:

Comisia Europeana a deschis ieri o investigatie ”aprofundata” pentru a evalua daca diferitele masuri de sprijin public acordate de autoritatile romane producatorului de energie „Complexul Energetic Hunedoara” sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate intreprinderilor aflate in dificultate. Asta dupa ce complexul a primit si aproximativ 40 de milioane de la UE.

 

hunedoara 720x415 UE si a pierdut rabdarea: ancheta ampla la CE Hunedoara

Executivul comunitar vrea sa afle daca ajutorul dat de statul roman producatorului de energie electrica si termica nu incalca normele Uniunii Europene, cum suspecteaza Bruxelles-ul.

La data de 21 aprilie 2015, arata executivul european, Comisia a aprobat acordarea unui ajutor temporat pentru salvare de 37,7 milioane de euro (167 milioane lei) CE Hunedoara care se afla intr-o situatie de dificultate financiara inca din 2013. In acest context, Romania s-a angajat sa prezinte un plan de restructurare menit sa asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, in cazul in care intreprinderea nu va fi in masura sa ramburseze ajutorul pentru salvare in termen de sase luni. In plus, printr-o decizie separata, publicata in la 20 aprilie 2015, Comisia a concluzionat ca CE Hunedoara trebuia sa ramburseze circa 6 milioane euro, suma aferenta ajutorului de stat incompatibil. Normele UE privind ajutoarele de stat ii permit statului sa intervina in sprijinul unei intreprinderi aflate in dificultate financiara numai in conditii specifice si solicita, in special, ca respectiva intreprindere sa faca obiectul unui plan de restructurare solid, care sa asigure restabilirea viabilitatii sale pe termen lung, faptul ca respectiva intreprindere contribuie la costurile aferente restructurarii sale si ca orice eventuale denaturari ale concurentei sunt limitate.

N-au convins dar platesc contribuabilii

In acest stadiu, ”Comisia nu este convinsa ca planul de restructurare propus ar putea restabili viabilitatea pe termen lung a intreprinderii fara ca acesteia sa i se acorde in continuare un ajutor de stat”. In primul rand, arata Comisia, ”CE Hunedoara a intrat in procedura de insolventa in 2016 (suspendata in prezent), cu datorii de peste 500 de milioane euro fata de diferite organe de stat. In aceasta suma intra o parte din imprumutul pentru salvare acordat de Romania intreprinderii CE Hunedoara in 2015, un imprumut menit sa finanteze rambursarea ajutorului de stat incompatibil, precum si imprumuturi suplimentare in valoare de circa 73 de milioane euro, pe care Romania le-a acordat CE Hunedoara incepand cu 2015 pentru a mentine intreprinderea pe linia de plutire”. In al doilea rand, ”planul de restructurare nu prevede o contributie perceptibila din partea CE Hunedoara la costurile de restructurare si nici masuri menite sa limiteze posibilele denaturari ale concurentei ca urmare a unui sprijin considerabil din partea statului”. Comisia ” isi va continua investigatiile pentru a afla daca preocuparile sale initiale se confirma(…)si va ”colabora cu autoritatile romane pentru a gasi o solutie viabila pentru activele CE Hunedoara prin care sa se asigure ca aceasta intreprindere continua sa furnizeze energie electrica, sa diminueze costurile suportate de consumatori si sa limiteze sarcina suportata de contribuabilii romani”.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 14-11-2018
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!