AcasăNewsUE riposteaza protectionismului lui Trump

UE riposteaza protectionismului lui Trump

Bruxelles l-a avertizat pe Trump ca razboaiele comerciale sunt paguboase si usor de pierdut, dupa ce presedintele SUA a afirmat ca ele sunt ”bune si usor de castigat”

Consiliul european si-a prezentat ieri strategia in fata amenintarilor lui Donald Trump de a taxa importurile de otel si aluminiu in SUA.

Bruxelles l a avertizat pe Trump ca razboaiele comerciale sunt paguboase si usor de pierdut dupa ce presedintele SUA a afirmat ca ele sunt bune si usor de castigat

Un protectionism al presedintelui american care l-a fortat pe principalul sau consilier pe economie Gary Cohn (fost numarul doi la Goldman Sachs) sa paraseasca Casa Alba. Anual, in SUA, europenii exporta otel de cinci miliarde de euro si aluminiu de un miliard de euro. Taxele anuntate de Trump ar putea crea un prejudiciu de 2,8 miliarde de euro, potrivit calculelor Comisiei Europene. Una din dispozitiile  planuite de Bruxelles va fi ”masuri de reechilibrare”, mai exact de taxare a anumitor produse americane specifice pentru a trimite un mesaj politic lui Trump. Ideea Comisiei este maximizarea impactului politic in SUA a acestor masuri de retorsiune. ”O lista provizorie este in discutie”, a informat CE, lista pe care se afla produse ”din otel, industriale, agricole, bauturi”. Inca de saptamana trecuta, presedintele CE, Jean-Claude Juncker, a afirmat ca branduri precum Harley Davidson, bourbon-ul american sau blugii Levi’s sunt in vizorul Bruxelles-ului. ”Nu putem lua o decizie definitiva cu aceasta lista cata vreme SUA nu au anuntat nimic oficial”, a declarat o sursa din Bruxelles. UE ar putea si sa restranga temporat importurile europene de otel si aluminiu pentru a feri cele doua ramuri de fluxuri straine, precum autorizeaza Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).

author avatar
Tudor Borcea
70 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger