AcasăNewsUE respinge 75% din proiectele Romaniei!

UE respinge 75% din proiectele Romaniei!

Corina Cretu, comisarul european pentru Politici Regionale, a informat ca  procentul  respingerii proiectelor pe fonduri europene depuse de Romania, vine din “lipsa unei capacitati de elaborare”, dar si din cauza proceselor din justitie.

“Rata de respingere a proiectelor arata ca nu avem capacitatea de elaborare de proiecte de calitate. Daca 75% din proiectele depuse au fost respinse pentru ca nu au fost bine facute, atunci inseamna ca avem o problema. O mare suma din bani(…)sunt pierduti din cauza faptului ca au fost blocati in procesele din justitie. Ceea ce propun eu este analizarea legislatiei poloneze. Acolo, in termen de 6 luni, orice proces care priveste licitatii pe fonduri europene trebuie solutionat”, a precizat Corina Cretu.

Chestiunea fondurilor europene(pana in 2020) se loveste de lipsa de transparenta si comunicare, o programare strategica, pe termen mediu, modesta, mai ales in ce priveste infrastructura, dar si de perioadele lungi din momentul depunerii cererilor de finantare, pana primirea raspunsurilor. Se adauga intarzieri de pana la 12 luni, in rambursarea banilor cheltuiti, imposibilitatea recuperarii de TVA a unora din beneficiari si, mai ales, perioade mari de timp intre momentul aprobarii cererilor de finantare si cel al contractarii efective.

author avatar
Bogdan Borcea
455 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger