AcasăNewsUE ne da in cap cu produsele romanesti!

UE ne da in cap cu produsele romanesti!

Comisia Europeana a lansat ieri,  o procedura de infringement impotriva Romaniei pentru ca impune marilor comercianti cu amanuntul sa achizitioneze cel putin 51% din produse alimentare si agricole de la producatorii locali, ceea ce contravine legislatiei UE referitoare la libera circulatie a bunurilor.

Executivul UE arata ca marilor comercianti cu amanuntul li se cere, in Romania, sa achizitioneze cel putin 51% din produsele alimentare si agricole de la producatorii locali. Acest fapt pune probleme legate de libera circulatie a marfurilor. Aceeasi lege prevede, de asemenea, obligatia comerciantilor cu amanuntul de a promova produsele de origine romana, limitandu-le astfel decizia de natura comerciala privind alegerea produselor pe care le ofera, ceea ce contravine libertatii de stabilire. ”In conformitate cu dreptul UE, restrictionarea acestor libertati este permisa numai in cazul in care exista o nevoie justificata pentru a proteja un interes public major, precum sanatatea publica, iar masurile adoptate nu trebuie sa fie mai putin restrictive”, arata CE. Romania nu a furnizat dovada faptului ca masurile nationale sunt justificate si proportionale. Autoritatile romane au la dispozitie doua luni pentru a raspunde argumentelor prezentate de Comisie. Executivul poate da in judecata tara noastra in caz de raspuns neconvingator.Tot CE actioneaza in judecata Romania pentru ca  nu a inchis si reabilitat 68 de depozite ilegale de deseuri, un risc grav pentru sanatatea umana si pentru mediu. Executivul comunitar transmite ca in pofida avertismentelor anterioare, Romania nu a reusit sa ia masuri pentru cele 68 de gropi de gunoi neconforme, asa cum cere Directiva 1999/31/EC. Romania era obligata sa inchida sau sa reabiliteze aceste gropi de gunoi pana la data de 16 iulie 2009.

Si Ministerul Mediului a comunicat ca Romania risca sa plateasca, din acest an, o amenda de 124.000 de euro pe zi pentru faptul ca autoritatile nu au reusit sa inchida depozitele municipale de deseuri neconforme, sanctiuni care vor fi suportate de bugetele locale.

author avatar
Bogdan Borcea
493 afisari

1 COMENTARIU

  1. PRODUSE ROMANESTI.Masura CE va bloca investitiile si piata romaneasca de produse alimentare si asa destul de firava.Exista si alternativa de sprijinire a acesteia prin noi tehnologii in domeniu,fapt care ar fi impulsionat exportul de produse agricole si alimentare romanesti, pentru echilibrarea pietii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger