AcasăNewsUE ne critica dar ne bea vinul

UE ne critica dar ne bea vinul

52 de vinuri romanesti sunt protejate la nivelul UE.

Comisia Europeana a aprobat ieri, cererea de inregistrare a vinului romanesc „Insuratei” in Registrul denumirilor de origine protejata (DOP).

52 de vinuri romanesti sunt protejate la nivelul UE

Vinul este produs in podgoria ecologica Insuratei, din judetul Braila, si poate fi comercializat si ca vin organic. Vinurile produse sub denumirea „Insuratei” pot fi albe, rosii sau rosé. Strugurii trebuie cultivati numai din aceasta regiune din sud-estul Romaniei, unde este produs si vinul. Podgoria Insuratei, situata in regiunea Baraganului, dateaza din vechime, iar in prezent, dupa mai multe investitii cu fonduri europene, a devenit o importanta podgorie ecologica. Utilizarea unor tehnici agricole specifice care respecta mediul contribuie la mentinerea echilibrului faunei si florei din regiune. Astfel, acest produs poate fi comercializat si ca vin organic in conformitate cu normele europene in vigoare. Produsele cu certificarea DOP sunt cele care au cea mai puternica legatura cu regiunea din care provin. Alte certificari mai sunt indicatie geografica protejata (IGP) sau indicatie geografica (IG).

Acest nou nume va alatura celor 38 din vinuri romanesti certificate cu DOP. Astfel, numarul vinurilor romanesti protejate la nivelul UE (DOP, IGP, IG) va ajunge la 52. In Uniunea Europeana peste 1750 de vinuri sunt deja protejate, lista lor fiind disponibila in baza de date e-bacchus. Cele mai multe vinuri DOP din UE ii apartin Frantei, respectiv 380

author avatar
Tudor Borcea
231 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger