AcasăNewsUE lanseaza un plan impotriva finantarii terorismului

UE lanseaza un plan impotriva finantarii terorismului

Ororile din Paris au determinat UE sa ia urma fondurilor organizatiilor teroriste

Comisia Europeana a prezentat, ieri, un ”plan de actiune” pentru strangularea finantarii actiunilor teroriste, un proiect cerut cu ardoare de Franta, dupa valul de atentate care a lovit Parisul in 2015.

Ororile din Paris au determinat UE sa ia urma fondurilor organizatiilor teroriste

Cei 28 de membri ai Comisiei, reuniti la Strasbourg, au adoptat ”un plan pentru consolidarea luptei impotriva finantarii terorismului. Potrivit unui comunicat al Comisiei, planul prezentat ieri ”permite o reactie rapida la provocarile actuale”, adaptand regulile UE ”la noile amenintari”. Planul de actiune va fi construit pe doua axe principale. 1.Urmarirea teroristilor, supravegherea miscarilor financiare si impiedicarea tranferurilor de fonduri si de alte averi; 2. Destabilizarea surselor de venit utilizate de organizatiile teroriste atacand capacitatea acestora de a ridica fonduri. Adoptarea, in mai 2015, a celui de-al patrulea pachet de masuri impotriva spalarii de bani a reprezentat o etapa importanta impotriva finantarii activitatilor teroriste, insa Comisia a propus noi mijloace de combatere a utilizarii abuzive a sistemelor financiare in scopul finantarii terorismului: punerea in practica de garantii sporite in privinta fluxului financiar provenind din state terte ce prezinta risc ridicat, intarirea competentelor structurilor de informatii financiare ale UE si facilitarea cooperarii intre ele, stabilirea de registre nationale centralizate ale conturilor bancare sau sisteme centrale de cautare a datelor in toate statele membre, reducerea riscului finantarii terorismului legate de monedele virtuale sau de instrumente prepay anonime (cum ar fi cardurile).

O definitie comuna a spalarii de bani

Alte masuri se refera la imbunatatirea eficacitatii transpunerii de catre UE a masurilor de inghetare a averilor adoptate de Natiunile Unite, dar si accesibilitatea ONU la listele institutiilor financiare si operatorilor economici din UE, pana la finele anului. Este imperativ, a informat Comisia, aplicarea in toata UE a unei definitii exhaustive comune a infractiunilor de spalare de bani si a sanctiunilor corespondente pentru a se evita fracturi in cooperarea judiciara si politieneasca transfrontaliera. Comisia va studia si necesitatea punerii in practica, la nivelul UE, a unui sistem complementar pentru urmarirea finantarii terorismului, spre exemplu prin supravegherea platilor din interiorul Uniunii, carora nu li se aplica programul UE-SUA de supraveghere a finantarii terorismului (TFTP).

Traficul cu opere de arta

Comertul ilicit cu bunuri culturale constituie o sursa majora de venit pentru organizatiile teroriste. Comisia si Serviciul european pentru actiuni externe (SEAE) vor aduce asistenta tehnica tarilor din Orientul Mijlociu si din Africa de Nord pentru o lupta mai eficienta impotriva traficului de opere de arta si va ajuta aceste tari sa se conformeze rezolutiilor Consiliului de Securitate ONU in aceasta privinta. In 2017, Comisia europeana va prezenta si o propunere legislativa vizand intarirea competentelor autoritatilor vamale cu privire la combaterea comertului cu bunuri culturale.

Pentagon isi creste cu 50% bugetul pentru lupta anti ISIS

7,5 miliarde de dolari vor fi pusi la dispozitia Apararii americane in 2017, a anuntat, ieri, seful Pentagonului, Ashton Carter, in conditiile in care acest subiect revine constant in dezbaterea alegerilor prezidentiale americane. ”Bugetul pentru finantarea luptei impotriva gruparii Statul Islamic in 2017 va creste cu 50%, trecand la 7,5 miliarde de dolari”, a declarat Carter. In fata amenintarii islamiste, aceasta crestere de buget va include in special fonduri pentru ”operatiuni in strainatate”, dar si pentru diferite mijloace de lupta, arata AFP. Spre exemplu, prezenta vioanelor de lupta A10, concepute pentru distrugerea tancurilor, vehiculelor blindate si a altor tinte la sol – un instrument pretios in lupta impotriva jihadistilor –  va fi consolidata cu alte masini de lupta: mini-drone, capabile sa zboare in formatie. Dorinta lui Obama este fara echivoc: situatia nu trebuie sa scape de sub control, ca in Siria si Irak.

Sase arestari in Franta

Cinci barbati si o femeie, pe cale sa plece in Siria sa se alature jihadului, dar si suspectate ca au pregatit atacuri contra unor cluburi de swingeri din Franta au fost arestate, ieri, in regiunea Lyon, informeaza RTBF. Cei sase, care  au fost plasati in ancheta antiterorista, isi procurasera deja bilete pentru a se alatura jihadistilor in Siria, via Bulgaria si Turcia si se aflau in atentia serviciilor de informatii din decembrie 2015 pentru planificarea de ”actiuni violente” in Franta, ”in special in cluburile frecventate de libertini”.

author avatar
Tudor Borcea
195 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger