AcasăNewsUE despre Romania: anticoruptia e praf

UE despre Romania: anticoruptia e praf

La Bruxelles se stie deja ca nu prea luptam cu coruptia adevarata

Romania a facut progrese extrem de limitate in implementarea recomandarilor GRECO de prevenire si combatere a coruptiei in privinta membrilor parlamentului, judecatorilor si procurorilor. Adica nu s-a ajuns la varf, acolo unde trebuia.Aceasta este concluzia unui raport publicat ieri de Grupul Statelor impotriva Coruptiei (GRECO), organismul anticoruptie al Consiliului Europei (CoE).

La Bruxelles se stie deja ca nu prea luptam cu coruptia adevarata

GRECO evidentiaza ca Romania a implementat pe deplin numai 2 din cele 13 recomandari incluse intr-o evaluare din 2016. Raportul remarca faptul ca principala initiativa adoptata in Romania in privinta parlamentarilor este adoptarea unui cod de conduita in octombrie 2017 cu scopul de a reglementa cadourile si alte beneficii si managementul conflictelor de interese. In ciuda acestui progres, GRECO evidentiaza ca formularile prea generale din codul de conduita si regulile inconsistente pentru punerea sa in aplicare il impiedica sa fie un cadru pe deplin satisfacator.

Procesul legislativ ramane un motiv de ingrijorare pentru GRECO, date fiind controversele si acuzatiile persistente privind consultari necorespunzatoare, folosirea excesiva a procedurii de urgenta si lipsa de transparenta. In privinta reformelor legate de judecatori si procurori, GRECO observa aceeasi actiune decisiva limitata. Masurile pentru a face sistemul de justitie mai receptiv la riscurile de integritate sunt intr-o faza incipienta, se arata in raport.

CSM si Inspectia Judiciara, pasive

CSM si Inspectia Judiciara ar trebui sa joace un rol mai activ in privinta analizelor, informatiilor si recomandarilor, subliniaza GRECO. Sunt necesare de asemenea masuri pentru a intari rolul si eficienta persoanelor din functii manageriale in instante si procuratura. GRECO isi exprima de asemenea regretul fata de absenta unor actiuni tangibile pentru a garanta ca numirea si revocarea majoritatii procurorilor din cele mai inalte functii se bazeaza pe un proces transparent, cu criterii obiective, si evidentiaza nevoia ca CSM sa joace un rol mai puternic in aceasta procedura. GRECO precizeaza ca nu a putut evalua proiectele legislative in raportul facut public joi, din cauza ca au fost recent redactate. Raportul ad hoc privind propunerile legislative este in prezent in pregatire si va fi discutat si eventual adoptat de GRECO la sesiunea sa plenara de la 19-23 martie.

author avatar
Catalin Dumitrescu
194 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger