AcasăNewsUE decide asupra viitorului energetic

UE decide asupra viitorului energetic

Liderii europeni, degajati in fata problemelor

Liderii UE s-au intrunit la Bruxelles pentru a decide asupra pietii energetice, strategia legata de gazele din Mediterana fiind momentan controlata de Rusia si China.

Liderii europeni vor discuta despre necesitatea dezvoltarii infrastructurii in sectorul energetic, care va trebui sa cuprinda si sisteme energetice pe baza de soare si vant.

Liderii europeni, degajati in fata problemelor

Investitori pentru Nabucco

Tarile est-europene, dependente de gazul rusesc, s-au vazut cu „robinetul inchis”, in miez de iarna, din cauza unor dispute cu Rusia privind pretul de livrare al gazelor, iar UE vrea sa rezolve aceasta problema odata pentru totdeauna. Rusia, nu vrea. In momentul de fata, Rusia are castig de cauza pe strategia mult ravnita de europeni, privind gazele din Mediterana. UE contraataca prin gazoductul Nabucco, care nu trece pe la rusi. Comisia Europeana i-a atentionat pe guvernanti ca importul de gaze pentru consum va creste pana la 80% pana in 2035, asa ca ar trebui sa implementeze legile energiei stabilite in 2011.  Fragmentarea pietii energetice, in functie de sursa – petrol, gaze, hidro, carbune, nucleara – constituie un impediment in atragerea investitorilor, atat de necesari pentru proiectele de multe miliarde de euro ce vizeaza infrastructura. Deci, trebuie sa se uniformizeze!

Unde e „sursa de energie neintrerupta”

Telul declarat este conectarea „insulelor energetice” din fostul bloc sovietic, cum sunt socotite Estonia si Bulgaria, la reteaua europeana. In economia globala a energiei, Europa este dezavantajata. Indexul pretului gazelor la consumul casnic a crescut in UE pana la 45% in perioada 2005-2012, comparativ cu 3% in SUA. UE urmareste sa asigure „o sursa de energie neintrerupta”, pe unde o fi acesta, care sa asigure o crestere economica sustenabila.  Exploatarea gazelor de sist este pe „masa”!

author avatar
Adina Mutar
107 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger