AcasăNewsUE creaza 100.000 de locuri in Grecia si in Balcani pentru primirea...

UE creaza 100.000 de locuri in Grecia si in Balcani pentru primirea refugiatilor

Primele ninsori vor arata curand masurile convenite si ”solidaritatea” UE in fata unor iminente drame umanitare

Anuntul a fost facut la o zi dupa summit-ul tensionat de duminica, in incercarea de a  stavili o criza migratorie fara precedent. ”Nu putem lasa oamenii sa doarma pe campuri in 2015”, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, alaturi de Angela Merkel si Inaltul Comisar ONU pentru refugiati, Antonio Guterres.

Primele ninsori vor arata curand masurile convenite si ”solidaritatea” UE in fata unor iminente drame umanitare

Din cele 100.000 de locuri de gazduire (in centre de primire) Grecia a acceptat sa creeze, cu ajutorul Inaltului Comisariat ONU pentru refugiati (HCR) 30.000, pana la sfarsitul acestui an, informeaza AFP. Intr-o a doua etapa, 20.000 de locuri vor fi create in locatiile subventionate de catre HCR. Restul de 50.000 de locuri vor fi instalate de-a lungul rutei Balcanilor, noua ruta a refugiatilor catre Vest, in coordonare cu ONU. Juncker i-a convocat, duminica, de urgenta pe lideri din Germania, Austria, Bulgaria, Romania, Croatia, Grecia, Ungaria, Luxemburg, Olanda, Slovenia, Albania, Macedonia si Serbia, cerand ”o mai mare cooperare si actiuni operationale imediate” pe ruta ”dramatica” a Balcanilor de vest, folosita de refugiati pentru a ajunge in nordul UE.

Restaurarea stabilitatii

”Daca nu vom lua masuri imediate pe teren in zilele ce urmeaza, estimez ca toata Uniunea Europeana va fi afectata”, a avertizat premierul sloven Miro Cerar, in conditiile in care aceasta tara a fost traversata de peste 60.000 de emigranti in zece zile. ”Daca vom esua, fortele nationaliste de dreapta vor putea spune ca Europa a esuat”, a intarit cancelarul austriac Werner Faymann. Intr-o declaratie comuna, participantii la summit s-au angajat sa puna imediat in practica 17 masuri pentru ”restaurarea ordinii” la frontierele UE si sa ”incetineasca fluxul necontrolat de persoane”, a explicat Juncker. Printre ele figureaza si trimirerea a 400 de politisti in sprijinul Sloveniei, pentru inregistrarea sistematica a emigrantilor la frontierele exterioare UE si schimburile de informatii intre tarile vecine. Sefii de state si de guverne s-au angajat sa ”descurajeze miscarile refugiatilor sau emigrantilor catre o frontiera a unui stat din regiune”.

Iarna se apropie

”O politica constand in a lasa sa treaca refugiatii fara a informa un stat vecin nu este acceptabila”, se arata in declaratia finala a summit-ului de la Bruxelles. De altfel, dupa ce Ungaria a instalat garduri antiemigranti, Slovenia a devenit o noua zona de tranzit, amenintand ca va lua aceleasi masuri daca nu este sustinuta suficient de tarile UE. Insa nu Balcanii sunt tinta refugiatilor ci, in mare majoritate, Germania sau tarile din nordul Europei. Si Germania a fost, duminica, confruntata cu un val masiv de refugiati in Bavaria, la frontiera cu Austria, politia fiind literalmente coplesita de valul de refugiati, in special sirieni. ”Nu putem rezolva problema refugiatilor fara ajutorul Turciei”, estima Angela Merkel. Urgenta este data si de apropierea iernii, deja Amnesty International avertizand asupra unei iminente ”crize umanitare”. Intre timp, in Mediterana, tragediile continua sa se succeada, dovada alte 43 de cadavre descoperite, incepand de sambata trecuta, pe plajele Libiei.

author avatar
Tudor Borcea
99 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger