Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » UE arde gaz lichefiat din SUA

UE arde gaz lichefiat din SUA

Autor:

Din aprilie 2016, cand primul transportator american de gaz natural lichefiat (GNL) catre UE a debarcat in portul Sines din Portugalia,  importurile europene de gaz natural lichefiat din SUA au crescut, pana in prezent, de la 0 la 2,8 miliarde de metri cubi.

 

gaz UE arde gaz lichefiat din SUA

La ora actuala, Europa importa aproximativ 70 % din necesarul de gaze naturale, dar GNL-ul transportat cu navele e scump

In 25 iulie, in declaratia comuna pronuntata la Washington, Jean Claude Juncker si Donald Trump  au convenit sa intensifice cooperarea strategica dintre UE si SUA in domeniul energiei. In acest context, UE ar urma sa importe un volum mai mare de gaz natural lichefiat din SUA, pentru a spori gradul de diversificare si siguranta a aprovizionarii sale cu energie,a se citi reducerea dependentei de gazul, mai ieftin, al lui Putin.”Daca preturile practicate sunt competitive, sporirea exporturilor americane de gaz natural lichefiat ar putea juca un rol si mai important, inclusiv pe plan strategic, in aprovizionarea cu gaze naturale a UE”, spunea Junker. UE a cofinantat sau s-a angajat sa cofinanteze proiecte de infrastructura de GNL in valoare de peste 638 de milioane euro Pe langa capacitatile neutilizate in prezent in UE, de 150 de miliarde de metri cubi, UE sustine 14 proiecte de infrastructura de gaz natural lichefiat, care vor spori capacitatea disponibila cu inca 15 miliarde de metri cubi pana in 2021 si care ar putea receptiona importuri de gaz natural lichefiat din SUA, ”atat timp cat conditiile de piata sunt corecte si preturile, competitive”. In prezent, legislatia Statelor Unite prevede inca obligatia de a solicita aprobari reglementare prealabile pentru exporturile de gaz natural lichefiat catre Europa. SUA trebuie sa elimine aceste restrictii si sa simplifice normele privind exporturile de gaz natural lichefiat in Europa. Piata mondiala a gazului natural lichefiat devine din ce in ce mai fluida si mai competitiva. Intre 2017 si 2023, se preconizeaza ca volumul schimburilor comerciale de gaz natural lichefiat va creste la nivel mondial cu peste 100 de miliarde de metri cubi, de la 391 de miliarde la 505 miliarde de metri cubi. Agentia Internationala a Energiei estimeaza ca importurile de gaz natural lichefiat catre Europa vor creste cu aproape 20% pana in 2040, comparativ cu nivelurile din 2016. In prezent, SUA dispun de o capacitate de lichefiere de 28 de miliarde de metri cubi si prevad sa o completeze cu 80 de miliarde de metri cubi suplimentari pana in 2023.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 22-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!