AcasăNewsUDMR ne baga pe gat limba maghiara

UDMR ne baga pe gat limba maghiara

Guvernarea alaturi de PDL a fost extrem de fructuoasa pentru UDMR, dar asta nu i-a impiedicat pe maghiari sa sara rau calul.

Kovacs Peter nu se mai incurca in autonomia teritoriala, cere direct transformarea limbii maghiare in a doua limba oficiala a Romaniei

Inaltarea limbii maghiare la rang de a doua limba oficiala este ultima gaselnita udemerista. Chiar daca UDMR ia astfel maul rivalilor din tabara Tokes, impertinenta solicitarii nu se justifica, mai ales in conditiile in care foarte multi maghiari, cu capul impuiat de fostul Imperiu si de Trianon, refuza sa invete sau sa vorbeasca romaneste.

Modesti cum ii stim, udemeristii propun, prin vocea secretarului lor general Kovacs Peter, oficializarea limbii maghiare doar la nivel regional. Si pentru ca UDMR are mereu grija sa se raporteze la o formula deja consacrata, modelul (neprecizat deocamdata) este fara indoiala cel spaniol. Tara in care functioneaza un asa numit sistem ”co-constitutional”, care permite fiecarei regiuni sa aiba constitutie si limba oficiala proprie, concomitent cu constitutia si limba spaniola recunoscute la nivel de stat. Odata identificat modelul, se poate pune pariu ca UDMR va propune o varianta similara la modificarea Constitutiei.

author avatar
Simona Badulescu
455 afisari

2 COMENTARII

  1. f bine fac astia
    sunt mai uniti ca noi romanii si stiu ce vor
    o meritam din plin mai ales daca si prin institutiile de stat bucurestene o sa auzim vorbindu-se mai mult ungureste si vedem steaguri unguresti pe cladirea guvernului….
    Ighen !

  2. Am da dovada de maturitate politica daca am face ca in Elvetia sau ca in nordul Italiei, dar nu o facem pentru ca nu stim de 22 de ani decat sa folosim argumentele populiste care ni se dau la molfait precum vitelor.
    Nu ne spune nimeni ca de exemplu in Italia de nord (Alto Adige) *prima* limba este germana si nu toata lumea vorbeste la fel de bine si italiana; nu ne spune nimeni ca desi este asa, Roma incaseaza de acolo bine-merci TVA, impozite, taxe etc., si asta deja de 40 de ani.
    De altfel, italienilor le place ff mult sa petreaca vacante si concedii in nordul tarii, chit ca stiu de la localnici ca acestia nu se simt de loc italieni. Noua nu ne-ar place o situatie similara, si de altfel italienii au fost intotdeauna fraieri, nu-i asa?
    Unii chiar cred ca daca s-ar intampla asa ceva la noi, urmatorul pas ar fi „reunificarea” cu Ungaria, si daca tot suntem acolo, eventual si reunificarea cu restul Imperiului Austriac…
    Asta este maturitatea noastra politica.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger